Mięso w diecie odchudzającej
Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bardzo często wykluczają lub mocno ograniczają spożywanie wszelkiego rodzaju produktów mięsnych. Jest to błąd! Chude mięso drobiowe – np. z indyka – jest bardzo ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety odchudzającej!
Na początek trzeba uświadomić sobie, że zdrowe i bezpieczne dla organizmu odchudzanie powinno być połączeniem diety oraz aktywności fizycznej, i to nie tylko przez określony czas – jest to tak naprawdę zmiana stylu życia, która powinna mieć charakter stały.
Wiele osób zrzucanie zbędnych kilogramów rozpoczyna jednak od wykluczania z diety lub mocnego ograniczenia spożywania określonych produktów. Bardzo często na pierwszy ogień idzie mięso, uważane za kaloryczne oraz tłuste. Owszem, tłuste kiełbasy, wieprzowina, podroby czy salcesony są niestety źródłem wielu kalorii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla zdrowia człowieka. Z drugiej strony, mięso zawiera w sobie mnóstwo niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka białka, a także witamin oraz mikroelementów. Jak zatem połączyć chęć schudnięcia z koniecznością zapewnienia organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje?
Indyk idealny na odchudzanie!
Mięsa nie może zabraknąć nawet w diecie odchudzającej! Idealną propozycją dla osób, które chcą jeść zdrowo, smacznie i niskokalorycznie, będzie przede wszystkim mięso drobiowe, a głównie – indyk!
Mięso z indyka:
- jest bardzo bogatym źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka,
- jest niskokaloryczne, nie zawiera wiele tłuszczu,
- jest bogate w witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim B12,
- zawiera cynk, potas oraz magnez.
Warto pamiętać, że mięso z indyka w diecie odchudzającej powinno być w odpowiedni sposób przygotowane. Lepiej powstrzymać się od smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Drobne kawałki np. piersi z indyka do gulaszu wystarczy podsmażyć na kilku łyżkach oliwy z oliwek. O wiele lepszym wyborem będzie jednak gotowanie, także na parze, pieczenie w folii lub grillowanie. Wówczas będziemy mieli pewność, że indyk będzie pyszny, zdrowy i niskokaloryczny.