Sok z cytryny – dlaczego warto go pić i dodawać do potraw?
O prozdrowotnych właściwościach soku z cytryny można pisać w nieskończoność. Pity na czczo może skutecznie zastąpić kawę. Dodawany do potraw – ryb, filetu z indyka lub kurczaka – znacznie podkreśli ich smak.
Cudowne właściwości witaminy C
O dobroczynnym działaniu napojów z dodatkiem cytryny, miodu lub imbiru wie chyba każdy miłośnik zdrowego odżywiania. W naszej świadomości utarło się przekonanie, że cytryna odmładza, odświeża, wspomaga odchudzanie i chroni przed infekcjami. Niestety, nie każda z wymienionych cech została potwierdzona badaniami. Jak wiadomo, regularne picie soku z cytryny nie daje np. stuprocentowej odporności przed przeziębieniem. Wiemy za to na pewno, że ten cenny napój:
- zawiera jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli witaminę C, chroniącą komórki przed uszkodzeniem i opóźniającą ich starzenie się,
- działa odmładzająco na skórę – poprawia jej kondycję i dodaje blasku dzięki zawartości witaminy C, biorącej udział m.in. w procesie produkcji kolagenu,
- doskonale nawadnia i pomaga uzupełnić poziom niezbędnych elektrolitów,
- dostarcza cennych witamin (C, A, B1, B6) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo),
- przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
- odświeża oddech,
- przyjmowany na czczo, w połączeniu z letnią wodą (½ świeżego soku + ½ szklanki letniej wody) działa pobudzająco i może być zdrowszym zamiennikiem kawy lub mocnej herbaty,
- pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu pH płynów wewnątrzustrojowych.
Sok z cytryny na dobre rozpoczęcie dnia?
Picie rozcieńczonego soku z cytryny na czczo (przed pierwszym posiłkiem) to patent dietetyczny, który zyskuje coraz większe grono zwolenników. Napój przygotowany ze świeżo wyciśniętej cytryny i przegotowanej, letniej wody działa odświeżająco i pobudzająco. Przyspiesza metabolizm i ma wspomagać usuwanie toksyn z organizmu. Kwaskowaty posmak napoju można zminimalizować dodatkiem naturalnego miodu lub imbiru. Pamiętamy o tym, by nigdy nie zalewać świeżego soku cytrynowego wrzątkiem!
Czy sok cytrynowy poprawia jakość mięsnych dań?
Sok z cytryny powinien na stałe zagościć w naszej kuchni jako dodatek do ryb, surówek i mięs. Pierś z kurczaka czy filet z indyka po pokropieniu sokiem cytrynowym nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Mięso staje się bardziej miękkie, kruche i delikatne.
W przypadku mięsa indyczego warto też eksperymentować z marynatami. Sprawdzonym patentem na uzyskanie doskonałego smaku pieczonej piersi indyczej jest wykorzystanie marynaty na bazie soku cytrynowego z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku. Polecamy przetestowanie kilku wariacji marynaty cytrynowo- ziołowej m.in. wersję z dodatkiem oliwy z oliwek, sosem sojowym, musztardą lub miodem.