Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk do sałatki – jak przygotować?

Mięso z indyka to jeden z najpopularniejszych składników sałatek. Nie może to dziwić, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że jest smaczne, zdrowe, bardzo chude i co ważne – szybkie w przygotowaniu. Jak jednak przygotować mięso, by sałatka z indykiem była naprawdę pyszna?

Sałatka z indykiem to danie niezwykle uniwersalne. Można ją przygotować wieczorem i zjeść drugiego dnia rano jako pożywne śniadanie. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy – wystarczy zapakować nieco do plastikowego pojemnika, do tego wziąć np. bułkę z pełnego ziarna i dodający energii lunch gotowy! Oczywiście sałatka z indykiem to również popularne danie imprezowe, które kochają wszyscy – zarówno dorośli, jak i dzieci!

Jak jednak przygotować indyka by był idealny do sałatki? Możliwości jest kilka. Pierś z indyka (ta część mięsa jest najlepsza do sałatek) można ugotować w wodzie z dodatkiem warzyw – mięso wykorzystać można do sałatki, a rosół zjeść jako zupę lub użyć do gotowania kolejnych posiłków (dla smaku szklankę bulionu dobrze jest dodać do każdego sosu). Indyka można również ugotować na parze – wówczas będzie wyjątkowo delikatny. Są również zwolennicy indyka smażonego na patelni z niewielką ilością tłuszczu (mięso do sałatki trzeba uprzednio pokroić), piersi grillowanej w całości (na patelni grillowej lub grillu) bądź pieczonej. Uwaga! Pierś z indyka należy piec w całości, najlepiej w specjalnej folii – w innym przypadku mięso może być suche. Możesz również skorzystać z gotowego produktu – Piersi z indyka gotowanej. Jest to gotowane mięso z piersi indyka, delikatnie doprawione przyprawami.

Szynka zapakowana w firmowe opakowanie. Chleb z szynką. Logo Strefa Indyka.

Lunchowa sałatka z indykiem

A oto przepis na fantastyczną lunchową sałatkę z indykiem!

Składniki:

Przygotowanie

Pierś z indyka natrzeć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć w całości na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy będzie gotowa, zdjąć z ognia, lekko przestudzić i pokroić w plastry lub w kostkę. Ułożyć na liściach rukoli, na to położyć umyte pomidorki i pokruszoną fetę. Całość skropić oliwą z oliwek.

Sałatka na białym talerzu. Obok talerza widnieją sztućca na serwetce w kratę.

Smacznego.

Ułatwienia dostępu