Delikatne mięso z indyka najlepsze w czasie rekonwalescencji
Mięso indycze niestety jest rodzajem mięsa, które dość rzadko gości na stołach. W Polsce wolimy przygotowywać wieprzowinę a z drobiu kurczaka. Mało osób wie, że mięso indycze ma wspaniałe właściwości odżywcze i jest idealnym mięsem dla rekonwalescentów.
Szybszy powrót do zdrowia
Rekonwalescencja to czas, który należy poświęcić na to, by powrócić na do zdrowia po chorobie, zabiegu lub operacji. By szybko powrócić do zdrowia należy wzmocnić organizm dostarczając mu odpowiednich składników odżywczych, które przyspieszą regenerację. Osobie po chorobie lub zabiegu trzeba podawać posiłki, które będą lekkostrawne – chodzi o to, by nie obciążać zbytnio żołądka. Posiłek powinien być bogaty w składniki mineralne, takie jak cynk, potas, selen, oraz witaminy – na przykład witaminę A oraz te z grupy B. Choremu w trakcie leczenia należy także zapewnić spokój i odpowiednie warunki do wypoczynku, a także przypilnować, by zażywał odpowiedniej ilości snu.
Mięso indycze najlepsze dla chorego
Spośród mięs, które warto włączyć do codziennego menu osób na rekonwalescencji, warto zwrócić uwagę na mięso z indyka. Jest nie tylko nisko kaloryczne, ale przede wszystkim bogate w związki mineralne oraz witaminy. Oto, co znajdziemy w mięsie indyka:
- 26 g białka na 100 g mięsa – indyk jest doskonały dla osób, które doznały urazów kości lub borykają się z problemami dermatologicznymi,
- niewielkie ilości tłuszczu sprawia, że mięso z indyka sprawdzi się przy problemach żołądkowych, np. w trakcie leczenia wrzodów,
- duże ilości witamin B6, B12, B3 (niacyna), cholina, selen i cynk a także miedź, fosfor, magnez, potas i żelazo to zestaw składników dla osób walczących z otyłością, a także pacjentów walczących z depresją,
- cynk i witaminy z grupy B, których spora ilość znajduje się w mięsie i jest doskonale przyswajalna – przyśpieszają gojenie się ran,
- smażona wątróbka z indyka jest bogatym źródłem witaminy A, która nazywana jest eliksirem urody, ale także odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku; dlatego najlepiej podawać ją osobom po zabiegach na oczy oraz z różnymi chorobami narządu wzroku.
Wśród składników mineralnych znajdujących się w mięsie indyczym istotnych dla układu odpornościowego na uwagę zasługują cynk i selen. Pierwiastki te podawane w czasie infekcji lub choroby są w stanie skrócić czas jej trwania o połowę. Odgrywają bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu bariery immunologicznej organizmu.
Co jeszcze o indyku?
Spożywanie potraw z indyka pomaga utrzymywać stabilny poziom insuliny. Z tego też powodu mięso z indyka zalecane jest osobom z cukrzycą, a także kobietom w ciąży cukrzycowej. Selen zawarty w indyku może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, prostaty, płuc, pęcherza, skóry, przełyku, trzustki i żołądka – warto więc jeść indyka w czasie rekonwalescencji po niedawno przebytych chorobach układu pokarmowego oraz jako profilaktykę w przypadku osób narażonych na choroby jelit, żołądka. Mięso indycze charakteryzuje się dużą zawartością kolagenu – idealne podczas intensywnego wysiłku fizycznego oraz w czasie rekonwalescencji. Mięso z indyka zalecane jest przy alergiach pokarmowych. Lekarze zalecają spożywanie mięsa indyczego, ponieważ jest lekkostrawne, sycące, odżywcze, a przede wszystkim posiada wiele cennych składników, które w pozytywny sposób wpływają na cały nasz organizm.