Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Menu na ślub? Zaskocz gości wybierając danie z indyka – sprawdź nasze propozycje

Sezon na śluby i wesela uważamy za rozpoczęty! Jeśli szukasz oryginalnego i zdrowego menu na ślub, zamiast tradycyjnych dań z wołowiny lub kurczaka, postaw na pyszne, dietetyczne oraz łatwe do przyrządzenia potrawy z indyka.

Zacznijmy od zimnych zakąsek – podczas przyjęcia weselnego są one niezwykle ważne, gdyż pomagają osłabić działanie wypitego alkoholu. Doskonałym pomysłem na oryginalną zakąskę jest pierś z indyka z sałatką owocową.

Przystrojona sala weselna. Na krzesłach białe pokrowce.

Składniki

Pierś z indyka na białym talerzu.

Przygotowanie

Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, w powstałym sosie dusić do miękkości. Przygotować sałatkę owocową: obrać pomarańcze (pozbawić białej błony), banany i kiwi, pokroić w kostkę razem z ananasem i brzoskwinią, wymieszać. Uduszoną i wystudzoną pierś z indyka pokroić w duże plastry, na każdym plastrze położyć łyżkę sałatki owocowej oraz dekoracyjny kleks majonezu. Zamiast przygotowywania piersi z indyka, można także wykorzystać  Polędwicę z piersi indyka. Jest krucha i delikatna.Polędwica z indyka zapakowana w firmowe opakowanie.

Jako danie główne na weselu polecamy pierś z indyka w aksamitnym sosie z odrobiną brandy – to wyjątkowo wykwintna potrawa, która trafi w gusta największych smakoszy!

Składniki

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, polać niewielką ilością octu balsamicznego, odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie i maśle smażyć mięso na złoty kolor, po obsmażeniu wyjąć, lekko przechłodzić i pokroić w plastry. Do tłuszczu od smażenia wlać 3 łyżki wody, do powstałego sosu z powrotem włożyć mięso, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do sosu dodać śmietanę i energicznie wymieszać, następnie dolać brandy i ponownie wymieszać. Plastry piersi z indyka wyłożyć na półmisek, polać obficie sosem, podawać jako danie główne, np. z pieczonymi młodymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

Stół nakryty daniami z indyka. Na środku stołu chleb.

Smacznego

Ułatwienia dostępu