Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Trochę inny indyk – spróbuj z awokado

Połączenie indyka z awokado to ostatnimi czasy prawdziwy hit. Indyk zaliczany jest do jednych z najlepszych jakościowo mięs. Awokado z kolei cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój smak, ale również na wartości odżywcze, jakich dostarcza. Oto propozycje dań łączące te dwa składniki.

Indyk z awokado w sałatce

Przekrojone na pół awokado.

Sałatka zawierająca w sobie awokado i indyka będzie świetną propozycją dla osób, które dbają o linię. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub drugie śniadanie, jako dodatek do obiadu, a nawet danie główne ze względu na sytość składników.

Indyka najlepiej jest wcześniej upiec w folii lub przygotować na parze. Można również skorzystać z gotowych produktów ze Strefy Indyka . Polecamy pierś z indyka gotowaną lub polędwicę z piersi indyka.

Pierś z indyka zapakowana w firmowe opakowanie.

Awokado z kolei musi być miękkie i dojrzałe. Można je połączyć z dowolnymi składnikami, ale naprawdę pyszna propozycja to zestawienie:

Inną propozycją jest połączenie wyżej wymienionych składników i polanie ich własnoręcznie wykonanym sosem z awokado, do przygotowania którego potrzebne są:

Indyk z awokado na ciepło

Indyk z awokado będzie równie smaczny, gdy zostanie podany na ciepło. Jedną z najprostszych propozycji jest wykonanie tortilli. Podsmażony na patelni filet z indyka przekładamy do placków. Dodajemy:

Trzy tortille z indykiem w środku ułożone na drewnianej podstawce.

By wydobyć aromat potrawy warto jest doprawić ją pieprzem, solą oraz suszonym oregano. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku na 180 stopniach przed ok. 10 min. Takie danie można również podsmażyć na patelni grillowej.

Jeżeli szukamy pomysłu na szybki obiad to lepszą propozycją będzie makaron spaghetti lub penne. Podsmażonego lub upieczonego indyka łączymy z ugotowanym makaronem. Dodajemy pomidorki (mogą być suszone) oraz oliwki. Całość polewamy sosem – do blendera wrzucamy:

Danie udekoruj kilkoma listkami bazylii.

Smacznego.

Ułatwienia dostępu