Przepis na… Indyk w w sosie curry
Na słodko lub ostro, z papryczką chili, na mleczku kokosowym lub na oliwie – który sposób przyrządzania indyka w sosie curry jest najłatwiejszy? Curry to stosunkowo proste danie, niewymagające zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrawa z indykiem w roli głównej sprawdzi się jako egzotyczny, smaczny posiłek dla całej rodziny!
NA CZYM POLEGA SEKRET MIESZANKI CURRY?
Curry – tak jak większość orientalnych potraw – przywędrowało do polskiej kuchni prosto z Indii. Mianem tym określa się zarówno mieszankę przypraw, jak i typ potraw, składających się z sosu i warzyw. Swoją charakterystyczną, żółtą barwę curry zawdzięcza kurkumie – czyli ekstraktowi z ostryżu indyjskiego. Antybakteryjne i przeciwzapalne działanie kurkumy wykorzystuje się m.in. w leczeniu niestrawności. Kolendra, pieprz, chili, kardamon, gałka muszkatołowa – to klasyczny zestaw przypraw, wchodzących w skład curry. Intensywnie pachnąca mieszanka nadaje potrawom specyficznego, słodko-ostrego smaku i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs.
JAK PRZYGOTOWAĆ INDYKA W KLASYCZNYM SOSIE CURRY?
Skład:
- 500 g piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pasta curry
- 1 łyżka startego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- przyprawy: pieprz, sól
- natka pietruszki
- ryż basmati
- Mięso z indyka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy natrzeć niewielką ilością pasty curry. Odstawiamy na kilkanaście minut.
- Cebulę kroimy i smażymy na oliwie, dodajemy pastę curry, całość lekko podsmażamy. Dodajemy kilka plasterków pokrojonego czosnku i smażymy do zarumienienia. Wrzucamy przyprawione mięso z indyka, mieszamy i dosypujemy starty imbir. Dodajemy czerwoną paprykę, pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sos sojowy. Przykrywamy i dusimy aż mięso zmięknie.
- Podajemy z ryżem basmati. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!