Nietypowe pomysły na kanapkę z indykiem
Miłośnicy zdrowego jedzenia chętnie kładą indyka na kanapki. By jednak nie był on kolejnym nudnym połączeniem chudego mięsa z ciemnym chlebem, warto jest w tym aspekcie nieco zaszaleć. Przekonaj się o tym, że stworzenie nietypowej kanapki z indykiem nie jest zadaniem trudnym.
Słodkie kanapki z indykiem
Indyk jest mięsem bardzo kruchym i delikatnym w smaku – dlatego może być łączony z praktycznie każdym rodzajem dodatków. Warto więc urozmaicić swoje menu i połączyć go z produktami, które są… słodkie. Zaczynając od samej bułeczki – tutaj świetnie sprawdzi się np. chałka.
Wnętrze zaś oprócz pysznej wędliny z indyka może być wypełnione:
- Powidłami śliwowymi
- Pastą z żurawiny
- Miodem
- Dżemem brzoskwiniowym
- Konfiturą z wiśni
By jednak całość nie wyszła za bardzo mdło, można uzupełnić kanapkę serkiem brie, który dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jako zielony dodatek można sięgnąć po szpinak, który nie będzie za bardzo mieszał w kompozycji smakowej.
Zapiekane kanapki
Wykonując kanapki z indykiem najlepiej jest go najpierw zapiec. Skoro więc masz gorący piekarnik, dobrze jest ten fakt wykorzystać, bo przecież takie danie jak kanapki nie zawsze musi być zimne!
Po dodaniu swoich ulubionych składników do wnętrza kanapki można zawinąć całość w folię i piec w 180 stopniach przez ok. 5 minut.
Jeśli z kolei nie dysponujesz piekarnikiem, możesz wykonać panini z indykiem na grillowej lub zwykłej patelni. Pamiętaj jednak, by wybierając tę drugą opcję, wcześniej posmarować dno olejem. Takie kanapki najlepiej jest podawać, gdy są jeszcze ciepłe.
Indykowe burgery
Indyka można wykorzystać jako zdrowszy zamiennik mięsa wołowego. Już zmielone mięso indycze dopraw ulubionymi przyprawami i uformuj kotleciki. Podsmaż je na patelni, aż do ścięcia się mięsa. Jeżeli wolisz pieczone mięso polecamy smażone w panierce kotleciki z mięsa indyka.Ułóż je na dolnej części bułki i dodaj:
- Cebulę
- Ser żółty
- Pomidor
- Ogórek kiszony
Całość przykryj górną częścią bułki. Pycha! 🙂