Trzy sposoby na wątróbkę z indyka
Wątróbka z indyka to cenne źródło żelaza, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy D. Dlatego też powinna ona regularnie gościć na naszych stołach. Przedstawiamy trzy przepisy na szybkie, smaczne i zdrowe potrawy z wątróbki z indyka.
Wątróbka z indyka z ananasem
Składniki:
- 40 g wątróbki z indyka,
- zimne mleko,
- 2 duże cebule,
- 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki),
- olej, sól, pieprz, majeranek, ewentualnie koperek i natka, olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę moczyć w mleku przez 30 minut, dodać pokrojoną w półplastry cebulę, moczyć kolejne 30 minut. Na rozgrzaną patelnię kłaść odsączoną i pokrojoną wątróbkę, smażyć 5 minut z każdej strony, odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, usmażyć do miękkości, ułożyć na wątróbce. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, osolić i opieprzyć do smaku, udekorować majerankiem i zieleniną. Podawać na ciepło.
Wątróbka z indyka z grzybami
Składniki:
- 40 g wątróbki z indyka,
- 2 cebule,
- 4-5 dużych kapeluszy świeżych borowików lub podgrzybków,
- oliwa,
- zimne mleko, mąka, sól, pieprz.
Wątróbkę umyć i oczyścić, podzielić na zgrabne kawałki, wymoczyć w zimnym mleku. Odsączyć, osuszyć, oprószyć mąką, obsmażyć na oliwie na złoty kolor. Zdjąć z patelni, dolać oliwy, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę, podsmażyć, następnie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut, dodać obsmażoną uprzednio wątróbkę, podlać ¼ szklanki bulionu lub wody, opieprzyć, dusić pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Danie osolić tuż przed podaniem, serwować np. z ryżem i surówką. Jeśli powstały sos jest bardzo rzadki, można zagęścić go mąką.
Szaszłyczki z wątróbki z indyka
- 40 g wątróbki z indyka
- 8 plasterków cienko pokrojonej wędzonej szynki
- 2 duże winne jabłka
- sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę z indyka podzielić na 8 w miarę równych części, każdą część owinąć plastrem szynki i nadziać na wykałaczkę. Usmażyć na oleju, rumieniąc ze wszystkich stron. Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju usmażyć obrane i pokrojone w plastry jabłka. Przełożyć na talerz, osolić, opieprzyć, posypać majerankiem. Na jabłkach ułożyć dekoracyjnie szaszłyczki z wątróbki.
Życzymy smacznego 🙂