Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk z grilla- jak go przygotować?

Sezon grillowy to idealna okazja do eksperymentów kulinarnych. W poszukiwaniu nowych, ciekawych smaków warto zrezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń i zamiast kiełbasek wrzucić na ruszt smaczne i dobrze przyprawione mięso z indyka. Oto odpowiedzi na najczęstsze pytania, związane ze smażeniem indyczego mięsa na grillu.

1. Jak przygotować mięso do grillowania?

Grillowany indyk (opiekany w piekarniku kojarzony jest zazwyczaj z amerykańskim Świętem Dziękczynienia) to niezwykle smaczna potrawa, wbrew pozorom niewymagająca dużego nakładu pracy. Jeśli planujemy rodzinne przyjęcie w większym gronie, warto podjąć kulinarne wyzwanie i grillować indyka w całości. Równie smacznym – a dodatkowo nieco szybszym w wykonaniu – jest grillowanie przyprawionych piersi z indyka na patelni.

Grillowana pierś z indyka i szparagi na patelni.

2. Grillowanie indyka – w częściach i całości?

Jeśli planujemy wykorzystać ruszt, mięso indycze będzie wymagać dokładnego natarcia (od zewnątrz i wewnątrz) solą na dzień przed grillowaniem. Powstała w ten sposób solanka wniknie w delikatne mięso i podkreśli jego naturalne walory smakowe. Jest to tzw. marynowanie na sucho. Mięso, przeznaczone do grillowania na patelni, warto moczyć w wonnych marynatach z oliwy i z dodatkiem zestawu przypraw.

Skład klasycznej marynaty do indyka z grilla:

Marynaty – w zależności od upodobań domowników – mogą być łagodne (jogurtowe) lub pikantne (np. z musztardami i ostrą papryką). Warto zadbać o to, by mięso moczyło się nie krócej niż przez godzinę.

3. Jakie przyprawy wybrać?

Rozrzucone przyprawy na stole.

Dobór przypraw to kwestia zależna od naszych indywidualnych preferencji. W przypadku marynat do większości rodzajów mięs najlepiej sprawdzi się klasyczny zestaw przypraw: sól, pieprz, czerwona papryka, oregano, tymianek, majeranek, czosnek, bazylia, kurkuma, chili. Możemy też stosować gotowe zestawy przypraw do mięs grillowanych.

4. Jak długo opiekać mięso?

Jeśli zamierzamy grillować całego indyka na ruszcie, czas pieczenia może wynieść ok. 2 godzin (zależnie od ustawień temperatury). Temperatura zalecana do długiego grillowania to 82°C. Piersi z indyka upieczemy szybszym sposobem na termoobiegu, w temperaturze ok. 150°C. Czas pieczenia wyniesie maksymalnie ok. 30 minut. W przypadku filetów z piersi, grillowanych na patelni, mięso smażymy po obydwu stronach aż do momentu zarumienienia. Czas smażenia marynowanych filetów z indyka to zaledwie ok. 4-5 minut.

Grillowane kawałki indyka podane z sosem.

5. Z czym podawać grillowanego indyka?

Grillowane, indycze mięso można zestawiać z dowolnymi dodatkami. Potrawa z młodymi kartoflami, koperkiem i surówką przypadnie do gustu fanom tradycyjnej, polskiej kuchni. Pod względem smakowym indyk doskonale komponuje się z ryżem – zamiast białego, warto spróbować zestawu z dodatkiem ryżu basmati. Egzotyczną kompozycję uzupełnią przyprawy typowe dla potraw indyjskich – kurkuma, kolendra, curry, słodka papryka. Zamiennikiem surówki mogą być grillowane warzywa: papryka, brukselka, cukinia, cebula. Grillowane filety możemy też zjeść z pieczywem lub wykorzystać jako składnik smacznych burgerów.

Przepis Grillowane piersi z indyka

Skład: (dla 4 osób)

Kawałek surowego mięsa na białym talerzu.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę, dodając do oliwy przyprawy, sos sojowy i posiekane ząbki czosnku.
  2. Mięso kroimy na filety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  3. Następnie umieszczamy w pojemniku z marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Zamiennie: możemy przygotować niewielką ilość marynaty a miksturę delikatnie wetrzeć w mięso.
  4. Zamarynowane filety grillujemy na patelni aż do zarumienienia lub w piekarniku.
  5. Podajemy z ryżem i dowolnym zestawem warzyw (papryka, kalafior, cukinia) lub z surówką.

Smacznego!

Ułatwienia dostępu