Jak przyrządzić smacznie mięso z indyka?
Choć indyk sam w sobie jest bardzo zdrowym i chudym mięsem, nieodpowiednie jego przyrządzenie może skutkować zaprzepaszczeniem wartości odżywczych.
Ważne jest to, że w czasie obróbki cieplnej nie można go przesuszyć – zaleca się więc krojenie mięsa z indyka na nieco grubsze plastry. Wówczas nawet po smażeniu mięso będzie soczyste i delikatne. Indyka najlepiej piec w foli lub naczyniu żaroodpornym, ponieważ wówczas mięso nie oddaje wody, a więc i swoich składników mineralnych. Smażenie może spowodować, że mięso nasiąknie tłuszczem.
Przyrządzając pysznego indyka w domu, warto pamiętać, że mięso indycze smakuje najlepiej samo – jest na tyle delikatne, że zachwyci wszystkich swoim smakiem. Właśnie z tego powodu należy zachować umiar w dawkowaniu przypraw. Także ostrożnie trzeba postępować z doprawianiem mięsa indyczego solą. Tak się składa, że mięso z indyka zawiera śladowe ilości soli, więc zbędne jest jego dosalanie. Ponadto sól sprawia, że mięso staje się znacznie bardziej twarde, więc traci swoją największą zaletę – kruchość i delikatność.
Indyk dobry na wszystko
Indyk to mięso, które jest coraz bardziej doceniane przez lekarzy i konsumentów. Ci pierwsi cenią go za wyjątkowe właściwości odżywcze, a ci drudzy, za wyjątkowy i delikatny smak. Możliwości jego przyrządzenia jest bardzo wiele, więc warto jak najszybciej włączyć mięso z indyka do codziennego menu.