Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Zimny bufet – proste przekąski z indyka

Co decyduje o dobrej zabawie? Klimatyczne, ładnie udekorowane wnętrze, odpowiednia muzyka, miła atmosfera i, oczywiście, smaczne jedzenie. Proponujemy do wyboru różne zimne przekąski, które z pewnością udadzą się nawet początkującym gospodarzom. Lekkich przekąsek z indyka można kosztować w locie, dosłownie po kęsie.

Roladki z wędliny

Składniki:

Pokrojone plastry szynki.

Wykonanie:

Żółtka przetrzeć przez sitko. Brzoskwinie posiekać, połączyć z żółtkami, chrzanem i keczupem, doprawić solą i pieprzem. Plastry wędliny drobiowej posmarować nadzieniem i zwinąć. Schłodzić 10 minut. Roladki ułożyć na półmisku i polać majonezem wymieszanym z ubitą śmietaną i groszkiem. Sos można również podać osobno w sosjerce.

Galaretki drobiowe

Składniki:

Kawałek surowego indyka podany na białym talerzu.

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, włożyć do garnka. Dodać sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz obraną i umytą włoszczyznę. Zalać zimną wodą (ok. 1 l). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 40 min., aż mięso będzie miękkie. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
  2. Warzywa i mięso wyjąć, wystudzić. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, gdy napęcznieje podgrzać do wrzenia. Mięso drobno posiekać. Marchewki i jajka pokroić w kostkę.
  3. W miseczkach ułożyć mięso, marchewkę i jajka. Zalać galaretą, schłodzić 3 godziny.
  4. Galaretki drobiowe wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami cytryny, połówkami pomidorów i liśćmi sałaty.

Sałatka z indykiem i fasolką

Składniki:

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć. Filety oprószyć solą i pieprzem, pokroić w wąskie paski. Na rozgrzanym oleju, usmażyć paski indyka ze wszystkich stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, ostudzić.
  2. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 10 min. Odcedzić, ostudzić. Obraną marchewkę pokroić w słupki. Ananasa pokroić na kawałki. Na suchej patelni uprażyć sezam.
  3. Indyka, fasolkę, marchewkę, kiełki sojowe i ananasa włożyć do salaterki. Polać sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Całość posypać sezamem.

Kęski z indyka

 Składniki:

Wykonanie:

  1. Umyte mięso pokroić w paski o szerokości 3-4 cm i moczyć w lekko osolonym mleku ok. godziny. Płatki kukurydziane rozkruszyć i wymieszać z bułką tartą.
  2. Mięso osączyć, obficie posypać przyprawą do indyka. Kawałki mięsa obtoczyć w jajku, a następnie w suchej panierce. Smażyć w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk od razu. Wyciągać i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Każdy kawałek nabić na wykałaczkę.
  3. Jogurt wymieszać z ziołami, przyprawić sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Kęski podawać z sosem.

Pokrojone i upieczone kawałki indyka w panierce. Obok mięsa znajdują się pomidorki koktajlowe.

Życzymy smacznego!

Ułatwienia dostępu