Lekki, bezglutenowy omlet z indykiem
Smacznie, pożywnie, zdrowo
Jeśli tak, jak my, jesteście fanami zdrowego i prostego jedzenia, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Ten omlet to nie tylko pewnik, na którego skusi się każdy. To także doskonała przykrywka dla przemycenia w śniadaniu wielu pożywnych, cennych produktów, których może nasze dzieciaki zazwyczaj nie chcą jeść. Bez glutenu, bez laktozy, warzywa, jajka, najlepsza wędlina z indyka i przyprawy. Tylko tyle i aż tyle. Do dzieła!
Lista produktów na omleta dla 2 osób:
- 5 jajek,
- 15 g pokrojonej w plastry szynki z indyka, najlepiej wędzonej,
- pół cukinii startej na tarze o grubych oczkach,
- pomidorki koktailowe pokrojone w drobną kostkę,
- sól czosnkowa,
- pieprz,
- tymianek,
- cząber.
|
Jakie warzywa wybrać? My mamy cukinię i pomidory, ale tak naprawdę wszystko zależy od ciebie. Wybierz to, co lepiej pasuje. Krój tak, jak lubisz. Dla dzieci polecamy drobne kawałeczki.
Na niewielkiej ilości mocno rozgrzanej oliwy szklimy najpierw same warzywa, z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu i tymianku. Gdy ładnie się już zamkną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę z indyka oraz niewielką ilość cząbru.Pozwalamy smakom wymieszać się na patelni, w międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną.
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka również rozbij, z ziołami i kurkumą. Delikatnie wymieszaj obie masy i wylej na patelnię. Natychmiast zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię. Poczekaj, aż masa przy każdym ruchu patelnią będzie się po niej ślizgać – to znak, że można omleta przewrócić na drugą stronę. Jak my to robimy?
Ostrożnie zsuwamy omleta na czysty talerz, ściętą stroną do talerza. Talerz chwytamy od spodu, przykrywamy patelnią i… siuup! Przewracamy! Udało się? Nie? Nie szkodzi, trochę porozrywany omlet też się zetnie i nie będzie nic widać 😉
Z drugiej strony powtarzamy proces – czekamy, aż omlet będzie puszystą, ale zwartą całością, zgrabnie ślizgającą się po patelni.
Gotowy omlet przerzucamy na talerz. Ważne, by zjeść go od razu, omlet bez dodatków mąki czy bułki tartej szybko opadnie. Smaku mu to co prawda nie odbierze, ale urody na pewno 🙂
PS: Jeśli macie ochotę dodać coś na talerzu, polecamy kilka kropel oleju z pestek dyni lub koncentratu pomidorowego dobrej jakości.
Smacznego!