Indyk na słodko
Szukasz pomysłów na codziennego indyka? Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników oryginalnym daniem, zaserwuj im słodko-mięsną kombinację smaków. Mięso z indyka ze swoją delikatnością i lekkością, świetnie komponuje się z owocami, przyprawami korzennymi, czy też z klasycznym aromatem czekolady. Tak podane dania sprawiają, że życie staje się słodsze. Chyba nie ma lepszego argumentu, aby wypróbować nasze przepisy?
Rolada z indyka z żurawiną
Składniki:
- 150 g suszonej żurawiny,
- 200 ml wzmacnianego wina (typu Madera, Porto),
- filet z indyka (1 kg),
- 2 łyżki musztardy,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- sól, pieprz,
- 370 ml bulionu,
- 100g śmietany,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Żurawinę wyłożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Zalać winem i odstawić na ok. 20 minut. Odsączyć, wino zachować.
- Mięso z indyka umyć, osuszyć, naciąć w poprzek. Z jednej strony posmarować musztardą i skropić 2 łyżkami roztopionego masła. Na środku położyć żurawinę zachowując kilkucentymetrowe brzegi bez nadzienia. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć ciasno w roladę i obwiązać bawełnianą nicią.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (z termoobiegiem do 160oC). Do brytfanny wlać 2 łyżki roztopionego masła i na dużym ogniu podsmażyć mięso. Wlać bulion i wino, a roladę polać śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec ok. 90 minut od czasu do czasu obracając.
- Roladę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce, aby mięso odpoczęło. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Z rolady zdjąć sznurki i pieczeń pokroić w plastry. Wyłożyć na talerze i polać sosem.
Udziec z indyka z jabłkami
Składniki:
- duży udziec indyczy (ok. 1 kg),
- 2 winne jabłka,
- 2 pomarańcze,
- sól, pieprz,
- szklanka bulionu drobiowego,
- 3-4 goździki.
Wykonanie:
- Zdjąć skórę z mięsa, natrzeć udziec indyczy solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć na 24 godziny do lodówki.
- Ułożyć udziec w żaroodpornym naczyniu, na mięsie położyć plastry pomarańczy i pokrojone na ćwiartki jabłka (bez pestek, ze skórką). Wlać bulion i wrzucić goździki.
- Piec 2 godziny w temperaturze 180oC, odwracając kilka razy w trakcie pieczenia.
- Uduszone mięso wyjąć z naczynia, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
Indyk w sosie czekoladowym
Składniki:
- 2 udźce indycze (razem ok. 1 kg),
- mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 i ½ łyżki klarowanego masła,
- sól,
- szklanka soku pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kolendry,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżki rodzynek,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- łyżka ziaren sezamowych,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć indyka. Brytfannę wysmarować masłem, ułożyć w niej udźce i piec w 200oC ok. 90 minut, co jakiś czas skrapiając je wodą i obracając, by równomiernie się zrumieniły.
- W rondlu uprażyć przyprawy dodać sok pomidorowy, cukier, rodzynki i wszystko zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się stopi i połączy z sokiem pomidorowym.
- Upieczone mięso polać sosem, posypać ziarnami sezamu i dusić na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Podawać z brązowym ryżem.
Indyk pachnący wanilią
Składniki:
- polędwica z indyka (600 g),
- 100 g mieszanki orzechów,
- 150 g chałki,
- łyżka masła,
- zioła: po 1 łyżeczka cząbru, oregano, lubczyku, suszonej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 250 ml soku z marchwi,
- łyżka masła,
- wyciśnięty sok z jednej cytryny,
- laska wanilii.
Wykonanie:
- Mięso z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Posiekać orzechy, kromki chałki obrać ze skórki, a miąższ rozdrobnić i wymieszać z masłem oraz posiekanymi orzechami.
- Przygotowany farsz z orzechów, masła i chałki nałożyć na polędwicę. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i piec w temperaturze 160-180ºC ok. 45 minut.
- Sok z marchwi zagotować w rondelku, dodać ziarna wanilii i odparować do ½ objętości, powoli dodawać masło wyjęte z lodówki. Redukować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać mięso.
Smacznego! 🙂