Pieczone bataty z kiełbasą suchą z indyka
Niebanalnie i pysznie? Oczywiście. Kolejna odsłona dania, które zachwyci i dodatkowo będzie źródłem świeżej porcji witamin.
Poznajcie nasz przepis i cieszcie się smakiem razem z nami. Słodki smak pieczonych batatów w połączeniu z delikatną, mięsną kiełbasą suchą z indyka tworzą idealny duet.
Składniki:
- kiełbasa sucha z indyka ze Strefy Indyka- 200g
- bataty 4 sztuki,
- jarmuż 30-50g,
- gotowana ciecierzyca 100g,
- olej do skroplenia batatów,
- sól,
- masło 1-2 łyżki.
Składniki na humus paprykowy:
- 1 duża papryka czerwona,
- 150g ciecierzycy z puszki lub słoika,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- kmin rzymski.
Sposób przygotowania – bataty pieczone:
- Bataty umyć, każdy umieścić na kawałku folii aluminiowej na tyle dużej by móc go łatwo zawinąć.
- Bulwy skropić oliwą lub olejem i oprószyć solą, następnie dobrze rozprowadzić tłuszcz na każdej bulwie.
- Zawinąć w folię i ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
- Bataty piec około 40-60 minut do miękkości ( długość pieczenia uzależniona od wielkości bulwy).
Sposób przygotowania humusu:
Paprykę umyć, pokroić na 4 części i piec w piekarniku w 2000C około 20 minut przewracając co jakiś czas. Do wystudzonej i obranej ze skóry papryki dodać pozostałe składniki na humus i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.
Kiełbasę suchą z indyka pokroić w kostkę, smażyć na maśle. Upieczone bataty faszerować humusem, a na górę dodać pieczoną kiełbasę suchą z indyka. Udekorować ciecierzycą i jarmużem . Podawać od razu po przygotowaniu.
I gotowe! Smacznego! 🙂