Corn dog z frankfurterkami z indyka
W pogoni za oryginalnymi przepisami często zapominamy, że korzystając z prostych składników możemy wyczarować interesujące danie lub przekąskę. Warto również pamiętać o ciekawej i niebanalnej formie podania.
Corn dog z frankfurterkami z indyka ze Strefy Indyka to znakomita propozycja przekąski na rodzinne spotkania. Zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Składniki:
- frankfurterki z indyka ze Strefy Indyka 10 sztuk,
- olej do smażenia.
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej + dodatkowa ilość do obtoczenia,
- mleko- 1/2 szklanki,
- bułka tarta- 3/4 szklanki,
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka,
- jajko- 1 sztuka,
- sól- płaska łyżeczka,
- wykałaczki do szaszłyków,
- sos barbecue.
Sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misce, dodać jajko i lekko wymieszać, by uzyskać gęstą masę. Frankfurterki z indyka przekroić na połowę, nabić na wykałaczki. Każdą nabitą frankfurterkę z indyka najpierw obtoczyć w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście.
- W małym i wysokim garnku ( tak by można było zanurzyć szaszłyki) rozgrzać olej i smażyć do momentu zarumienienia ciasta.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego !:)