Koszyczki z tortilli
Dla większości z nas majówka kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Jednak zamiast popularnych i nieco tłuściejszych potraw, warto iść z duchem czasu i zaskoczyć domowników czymś lekkim i delikatnym. Mięso i wędliny z indyka znakomicie sprawdzą się w tej roli.
Poniżej propozycja szybkiej i smacznej przekąski.
Sałatka z gotowanej z piersi z indyka w koszyczkach z tortilli
Sugerowana porcja dla 6 osób.
Składniki koszyczki:
- Tortilla 2 placki
Składniki sałatka:
- Pierś z indyka gotowana Strefa Indyka Łukosz 150g
- Brokuł 200g
- Rzodkiewka 1/2 pęczka
- Sałata rzymska 1/4 szt
- Cebula obrana 1/2 szt.
- Natka pietruszki pęczek
Sos do sałatki:
- Oliwa z oliwek 30ml
- Miód 20g
- Musztarda- łyżeczka
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos połączyć za pomocą trzepaczki rózgowej.
Przygotowanie sałatki i koszyczków z tortilli:
- Z dwóch tortilli wyciąć 6 krążków, uformować koszyczki w foremce do mufinek. Zapiec w piekarniku do momentu aż się zrobią chrupkie (około 10-15min. 1600 C) .
- Brokuł podzielić na małe różyczki, krótko gotować w osolonej wodzie. Następnie przelać go zimną wodą. Pozostawić do wystudzenia i ocieknięcia. Cebulę pokroić w piórka, rzodkiewkę i pierś z indyka gotowaną Strefa Indyka Łukosz pokroić w paski. Pietruszkę posiekać, a sałatę poszarpać na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać razem. Polać sosem.
- Gotową sałatkę przełożyć do wystudzonych koszyczków, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego! 🙂