Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Wielkanocny żurek

Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.

Żurek w misce z jajkiem i kiełbasą, biała kiełbasa, opakowanie białej kiełbasy, pieprz.

Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.

Składniki:

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
  2. Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
  3. Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
  4. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
  5. Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
  6. Z mąki i masła robimy zasmażkę.
  7. Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
  8. Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
  9. Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.

Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu