Wielkanocny żurek
Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.
Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.
Składniki:
- 2 l maślanki,
- 400 g obranych ziemniaków,
- 500 g białej kiełbasy z indyka z bazylią i majerankiem Strefa Indyka,
- 200 gramów śmietany, min. 30% tłuszczu,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe, suszone,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 4 g suszonego majeranku,
- 3 jajka,
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku,
- 40g masła,
- 40g mąka pszenna.
Sposób wykonania:
- Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
- Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
- Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
- Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
- Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
- Z mąki i masła robimy zasmażkę.
- Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
- Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
- Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.
Smacznego! 🙂