Wielkanocny żurek
Żurek, czyli barszcz biały to popularna zupa podawana podczas Wielkanocy. Kiedyś znana jako biała chuda zupa jedzona przez cały Wielki Post, a obecnie podawana w droższej wersji, czyli z ziemniakami oraz białą kiełbasą.
Poznajcie nasz przepis na świąteczny żurek na maślance z kiełbasą białą z indyka z bazylią i majerankiem ze Strefy Indyka.
Składniki:
- 2 l maślanki,
 - 400 g obranych ziemniaków,
 - 500 g białej kiełbasy z indyka z bazylią i majerankiem Strefa Indyka
, - 200 gramów śmietany, min. 30% tłuszczu,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 3 liście laurowe, suszone,
 - 6 kulek ziela angielskiego,
 - 4 g suszonego majeranku,
 - 3 jajka,
 - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, do smaku,
 - 40g masła,
 - 40g mąka pszenna.
 
Sposób wykonania:
- Do garnka wlewamy maślankę, gotujemy do momentu aż powstanie twaróg.
 - Kiełbasę białą ze Strefy Indyka pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor.
 - Maślankę przecedzić przez gazę, serwatkę odstawić, a twarożek który zostanie oddzielony od serwatki można wykorzystać do innego przepisu.
 - Ziemniaki kroimy w kostkę 1cmx1cm. Gotujmy osobno.
 - Ugotowane ziemniaki odkładamy na bok.
 - Z mąki i masła robimy zasmażkę.
 - Do serwatki dodajemy: ziemniaki, kiełbasę białą z indyka z bazylią i majerankiem, przeciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 20 minut. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Zasmażkę najlepiej dodać do niej z 50ml wody zimnej, żeby się ładnie rozgotowała i nie powstały kluski.
 - Zupę doprawić do smaku, przyprawą uniwersalną, solą oraz pieprzem.
 - Podawać każdą porcję z 1/2 jajka.
 
Smacznego! 🙂
