Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Pieczone bataty z kiełbasą suchą z indyka

Niebanalnie i pysznie? Oczywiście. Kolejna odsłona dania, które zachwyci i dodatkowo będzie źródłem świeżej porcji witamin.

Poznajcie nasz przepis i cieszcie się smakiem razem z nami.  Słodki smak pieczonych batatów w połączeniu z delikatną, mięsną kiełbasą suchą z indyka tworzą idealny duet.

Pieczone bataty na talerzu, obok kiełbasa z indyka firmy Łukosz.

Składniki:

Składniki na humus paprykowy:

Sposób przygotowania – bataty pieczone:

  1. Bataty umyć, każdy umieścić na kawałku folii aluminiowej na tyle dużej by móc go łatwo zawinąć.
  2. Bulwy skropić oliwą lub olejem i oprószyć  solą, następnie dobrze rozprowadzić  tłuszcz na każdej bulwie.
  3. Zawinąć w folię i ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
  4. Bataty piec około 40-60 minut do miękkości  ( długość pieczenia uzależniona od wielkości bulwy).

Sposób przygotowania humusu:

Paprykę umyć, pokroić na 4 części i  piec w piekarniku w 2000C około 20 minut  przewracając co jakiś czas. Do wystudzonej i obranej ze skóry papryki dodać pozostałe składniki na humus i zmiksować na gładką masę.  Doprawić do smaku.

Kiełbasę suchą z indyka pokroić w kostkę, smażyć  na maśle. Upieczone bataty faszerować  humusem,  a na górę dodać pieczoną kiełbasę suchą z indyka. Udekorować ciecierzycą i jarmużem . Podawać  od razu po przygotowaniu.

I gotowe! Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu