Mole poblano z indykiem
Historia mole sięga czasów prehiszpanskich, kiedy to Aztekowie przygotowywali dla władców złożone danie, zwane „mulli mole”. Jedna z wersji mówi, że danie to wywodzi się z miasta Puebla w Meksyku.
Mole poblano to tradycyjny meksykański sos, który najlepiej smakuje z białym chudym mięsem, np.: indykiem lub z kurczakiem. My oczywiście polecamy tą drugą wersję 🙂
Mięso z indyka to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka i żelaza. Jest bogate w witaminy, a jednocześnie – niskokaloryczne. Można go przyrządzać na różne sposoby.
Prawdziwa meksykańska salsa mole poblano jest przygotowywana z następujących składników: kakao, mieszanki rożnych rodzajów chili, czosnku, pietruszki, bananów, orzechów, pieprzu i cebuli.
Składniki są używane w zależności od upodobań szefa kuchni i mogą różnić się używanymi ilościami.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 suszone papryczki chili i 1/2 świeżej – bez pestek
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek
- ziarna sezamu do dekoracji
- 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól do smaku
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 świeże pomidory lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania sosu mole poblano:
- Do średniej wielkości garnka wlać 2 łyżki oliwy, podgrzać i dodać pokrojone w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Następnie dodać goździki, kolendrę i pokrojone w kostkę papryczki chili. Smażyć mieszając, aż całość się zarumieni. Uwaga! Ważne, aby ze świeżych papryczek chili usunąć nasiona i moczyć je w wodzie przez całą noc.
- Dodać bulion i gotować przez 20 minut. Na patelnię wsypać zmielone migdały i orzechy ziemne. Delikatnie mieszając prażyć na lekko złotą barwę. Wsypać do garnka z bulionem. Następnie dolać dwie szklanki bulionu i przyprawić mielonym cynamonem, solą, cukrem. Dodać rodzynki i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Wyjąć goździki i dodać obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki pomidory, lub dodać przecier pomidorowy. Całość gotować ok. 10 minut. Odstawić z ognia i wystudzić. Całość zmiksować na jednolitą masę. Podgrzać salsę i dodać 2 kostki czekolady. Czekolada jest dodatkiem do salsy i nie chcemy aby zaburzyła nam smak. Jeśli wolicie bardziej słodki smak można jej dodać więcej, według własnych upodobań kulinarnych. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. W razie potrzeby można dodać trochę wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Tak przygotowany sos możesz podawać z ugotowanym ryżem, albo z ugotowanymi kawałkami indyka.
- Całość posypać uprażonymi nasionami sezamu. Można również udekorować drobnymi kawałkami papryki, lub krążkami cebuli.
Smacznego !