Lekka sałatka z indykiem
Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, warto ją zaplanować i przygotować się do niej odpowiednio wcześniej. Zgromadzenie potrzebnych produktów pozwoli nam skutecznie zapanować nam sięganiem po niezdrowe przekąski.
Nasza propozycja to lekka i wiosenna sałatka. Bogata w witaminy i zdrową porcję białka zwierzęcego. Mięso z indyka to jeden z popularnych składników dodawanych do sałatek. Jest smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.
Pierś z indyka można ugotować w wodzie z dodatkiem warzyw. Innym rozwiązaniem jest ugotowanie indyka na parze- wówczas będzie wyjątkowo delikatny. Są również zwolennicy smażenia piersi z indyka na patelni z niewielką ilością oleju. Kolejną propozycją jest pieczenie piersi z indyka na grillu, ale wówczas należy pamiętać, żeby piec ją zawiniętą w specjalnej folii. Wówczas nie przesuszymy jej i otrzymamy produkt kruchy i delikatny.
Lekka sałatka z indykiem
A oto i przepis na lekką sałatkę z indykiem.
Składniki:
- 300 g piersi z indyka
- 100 g sera feta
- rukola
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z indyka natrzyj z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką. Usmaż w całości na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy będzie gotowa, przestudź ją, zdejmij z ognia, przestudź i pokrój w plastry. Tak przygotowaną pierś z indyka połóż na umytej wcześniej rukoli. Połóż pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe i posyp serem feta. Polej oliwą z oliwek i oprósz do smaku sola i pieprzem.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie piersi z indyka, możesz skorzystać z gotowego produktu ze Strefy Indyka. Wybór jet ogromny.
Smacznego ! 🙂