Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Choinkowy chlebek z grzybami leśnymi i filetem wiśniowym

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla wielu z nas. Wspólne spotkania przy rodzinnym stole  sprawiają, że naszych gości chcemy zaskoczyć  unikalnymi daniami. Ważne, aby nie tylko pięknie wyglądały, ale były również smaczne.

Choinkowy chlebek z grzybami leśnymi i filetem wiśniowym, obok gałązki choinki.

Nasza propozycja na ten bardzo wyjątkowy czas to pyszny Choinkowy chlebek z grzybami leśnymi i filetem wiśniowym z piersi indyka. Będzie on atrakcyjną, pyszną i jednocześnie zdrową przekąską na świątecznym stole. Warto pamiętać, że mięso z indyka jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B- witaminy B12, niacyny oraz kwasu foliowego. Znaleźć w nim można również żelazo, magnez, cynk i potas. Dodatkowo jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Poniżej lista potrzebnych składników i sposób przygotowania.

Filet z indyka - strefa indyka Łukosz.

Sugerowana porcja dla 2 osób.

Składniki farsz:

Składniki ciasto:

Przygotowanie masła grzybowego:

  1. Cebulę pokroić i podsmażyć z grzybami na patelni na oleju rzepakowym. Odstawić do wystudzenia.
  2. Wystudzone grzyby zmiksować z masłem i przyprawami. Odstawić na bok.

Przygotowanie choinkowego chleba:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w mikserze lub robocie kuchennym.
  2. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5cm. Ciasto posmarować masłem grzybowym i posypać pokrojonym w kostkę filetem wiśniowym z piersi indyka Strefa Indyka Łukosz. Następnie pokroić ciasto w paski. Każdy z pasków zwinąć w ślimaka i przekrojoną częścią ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w kształt choinki. Chlebek posypać sezamem i piec w temp. 1800C około 25-30 min.

Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu