Choinkowy chlebek z grzybami leśnymi i filetem wiśniowym
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla wielu z nas. Wspólne spotkania przy rodzinnym stole sprawiają, że naszych gości chcemy zaskoczyć unikalnymi daniami. Ważne, aby nie tylko pięknie wyglądały, ale były również smaczne.
Nasza propozycja na ten bardzo wyjątkowy czas to pyszny Choinkowy chlebek z grzybami leśnymi i filetem wiśniowym z piersi indyka. Będzie on atrakcyjną, pyszną i jednocześnie zdrową przekąską na świątecznym stole. Warto pamiętać, że mięso z indyka jest bogatym źródłem witamin, przede wszystkim z grupy B- witaminy B12, niacyny oraz kwasu foliowego. Znaleźć w nim można również żelazo, magnez, cynk i potas. Dodatkowo jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Poniżej lista potrzebnych składników i sposób przygotowania.
Sugerowana porcja dla 2 osób.
Składniki farsz:
- Filet wiśniowy z piersi indyka Strefa Indyka Łukosz 150g
- Olej rzepakowy 20g
- Cebula obrana 60g
- Świeże lub mrożone grzyby 150-200g
- Czosnek 1 ząbek
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
- Masło miękkie 60g
- Sezam do posypania 20g
Składniki ciasto:
- Mąka pszenna 500g
- Woda letnia 260ml
- Drożdże świeże 40g
- Cukier ½ łyżeczki
- Sól 2 płaskie łyżeczki
- Olej rzepakowy 50ml
Przygotowanie masła grzybowego:
- Cebulę pokroić i podsmażyć z grzybami na patelni na oleju rzepakowym. Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzone grzyby zmiksować z masłem i przyprawami. Odstawić na bok.
Przygotowanie choinkowego chleba:
- Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w mikserze lub robocie kuchennym.
- Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5cm. Ciasto posmarować masłem grzybowym i posypać pokrojonym w kostkę filetem wiśniowym z piersi indyka Strefa Indyka Łukosz. Następnie pokroić ciasto w paski. Każdy z pasków zwinąć w ślimaka i przekrojoną częścią ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w kształt choinki. Chlebek posypać sezamem i piec w temp. 1800C około 25-30 min.
Smacznego! 🙂