Pomysł na… sałatki z indykiem
Jak zagospodarować pozostałości po smażonym indyku? Oto kilka pomysłów na zdrowy lunch typu „leftovers”. Sprawdź, które z poniższych składników masz w lodówce lub przetestuj własną wariację sałatki na bazie indyczego mięsa i zdrowych dodatków.
Sałatka z indyka z jabłkiem i serem pleśniowym
Zastanawiasz się co zrobić z resztkami ze smażonej lub pieczonej piersi indyka? Wykorzystaj smaczne mięso do przygotowania pysznego lunchu w iście amerykańskim stylu (ang. „leftover lunch”). Pokrój mięso w kostkę i sprawdź, czy w domowej kuchni znajdziesz następujące składniki:
- zielone jabłko,
- mała, czerwona cebula,
- kilka kawałków sera pleśniowego,
- suszona żurawina,
- mieszanka zielonych warzyw: sałaty lodowej, liści szpinaku, jarmużu, kiełków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.
Wymieszaj w miseczce oliwę, ocet, miód i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Dobrze wymieszaj. Jabłko pokrój w drobną kostkę, cebulę w cienkie krążki. Dodaj pokrojone mięso z indyka, mieszankę warzyw, serek. Podawaj na talerzu udekorowanym dużymi liśćmi sałaty lodowej. Danie ozdób suszoną żurawiną. Smacznego!
Sałatka z indyka z selerem
Kolejna wersja dla osób szukających pomysłu na wykorzystanie smacznych resztek smażonej piersi indyczej. Sałatkę w wydaniu z selerem i cebulką można doprawić większą ilością majonezu – w zależności od indywidualnych potrzeb. Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania lekkiej, jednolitej masy. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu – dla lepszego smaku można pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Składniki:
- 500 g pieczonej piersi z indyka,
- 4 duże łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 100 g posiekanego selera,
- 50 g zielonej cebulki.
Sałatka z indykiem i pomidorkami koktajlowymi
Niezwykle prosta, lekka sałatka do przygotowania „na szybko”. Idealna jako pożywne śniadanie lub lunch do pracy. Mięso indycze kroimy w kostkę. Dodajemy pomidorki, serek feta, sałatę i rukolę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
- 300 g smażonej piersi z indyka,
- pomidorki koktajlowe,
- 150 g sera typu feta,
- kilka liści sałaty lodowej,
- listki rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Zamiast smażonej piersi z indyka można skorzystać z gotowych produktów z indyka ze Strefy Indyka. Wybór jest naprawdę bardzo duży.