Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Smaczne i zdrowe szaszłyki z indykiem

Chrupiący szaszłyk staje się jedną z bardziej lubianych potraw, goszczących na naszych stołach – nie tylko w sezonie letnim. Sprawdźmy, z jakimi składnikami warto połączyć mięso indycze, aby wydobyć z niego wyjątkowy smak i aromat.

Talerz z szaszłykami z warzyw oraz z indyka.

Szaszłyki z indykiem – wariacja warzywna

Mięso indycze możemy łączyć z dowolnym typem warzyw, które można grillować lub smażyć. W tym wypadku ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia i indywidualne preferencje. Dla jednych idealnym dodatkiem do szaszłyka będzie zielona papryka, inni preferują cukinię lub pomidorki koktajlowe. Oto przepis na prostą wersję szaszłyka warzywnego z indykiem:

Składniki:

Mięso indycze i cukinię kroimy w kostkę, nadziewamy na patyczki. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mieszanką przypraw i oleju (dressing należy przygotować oddzielnie w misce). Gotowe szaszłyki wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 C, funkcja grill) i pieczemy przez ok. 30-40 minut.

Szaszłyki z indykiem – wariacja z ananasem

W przeciwieństwie do niesławnej pizzy z ananasem, indyk doskonale komponuje się z tym smacznym, soczystym owocem. Do przygotowania szaszłyków z ananasem – smażonych na patelni – potrzebne będą następujące składniki:

Mięso indycze kroimy w kostkę, wkładamy do miski, nacieramy mieszanką oliwy, startego czosnku, kurkumy i przypraw. Ananasa i paprykę kroimy w plasterki. Składniki nadziewamy na patyczki i odkładamy na ok. 30 minut – całość możemy doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 15 minut. Możemy podawać na talerzu udekorowanym sałatą lodową, plasterkami cytryny i świeżego ananasa.

Życzymy smacznego!

Ułatwienia dostępu