Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Meksykańskie trio- indyk, gorzka czekolada i pikantne papryczki chili

Czy czekolada, papryczki chili i mięso z indyka to dobre połączenie?  Jak najbardziej . Sos z ostrych papryczek i gorzkiej czekolady to jedno z meksykańskich dań charakterystycznych dla tego regionu.

Szlachetne mięso z indyka to źródło pełnowartościowego białka, które jest dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, niacyny oraz selenu. W połączeniu z delikatnie słodką nutą gorzkiej czekolady oraz intensywnym smakiem papryczki chili,  pozwala uzyskać niezwykłe danie, bogate w  zupełnie nieoczywiste smaki dla tradycyjnego Europejczyka.

Deska drewniana z napisem Strefa Indyka - Łukosz na niej są ustawione miski z mięsem z indyka oraz ostrą papryką i czekoladą.

Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Suszone papryki przeciąć i wyjąć pestki, odmierzyć 1 łyżeczkę pestek i zostawić, a resztę wyrzucić. Tak przygotowane papryki zalać 2 szklankami wrzątku i zostawić przynajmniej na 30 minut do namoczenia.
  2. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na dnie niedużego rondla rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 1 – 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Wtedy dodać wszystkie przyprawy, odmierzoną łyżkę pestek chili, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne 2 – 3 minuty.
  3. Orzechy, pestki, migdały i sezam zmiksować w młynku lub blenderze na mąkę, następnie dodać rodzynki i ponownie krótko zblendować. Tak rozdrobnione orzechy i bakalie dodać do smażącej się cebuli i zamieszać.
  4. Następnie odsączyć namoczoną paprykę, wody nie wylewać. Paprykę zblendować i dodać do garnka z cebulą i bakaliami, dokładnie zamieszać i dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić przez 10 – 15 minut. Na koniec jeszcze raz zblendować ręcznym blenderem i w razie potrzeby dolać więcej wody z namoczonych papryk.

Podawać ze smażonym mięsem z indyka, pieczonym kalafiorem, pieczonymi warzywami lub smażonym tofu.

Życzymy smacznego ! 🙂

Ułatwienia dostępu