Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Sok z cytryny – dlaczego warto go pić i dodawać do potraw?

O prozdrowotnych właściwościach soku z cytryny można pisać w nieskończoność. Pity na czczo może skutecznie zastąpić kawę. Dodawany do potraw – ryb, filetu z indyka lub kurczaka – znacznie podkreśli ich smak.

Przekrojona cytryna, gałąź choinki, obok łyżka do miodu.

Cudowne właściwości witaminy C

O dobroczynnym działaniu napojów z dodatkiem cytryny, miodu lub imbiru wie chyba każdy miłośnik zdrowego odżywiania. W naszej świadomości utarło się przekonanie, że cytryna odmładza, odświeża, wspomaga odchudzanie i chroni przed infekcjami. Niestety, nie każda z wymienionych cech została potwierdzona badaniami. Jak wiadomo, regularne picie soku z cytryny nie daje np. stuprocentowej odporności przed przeziębieniem. Wiemy za to na pewno, że ten cenny napój:

Sok z cytryny na dobre rozpoczęcie dnia?

Picie rozcieńczonego soku z cytryny na czczo (przed pierwszym posiłkiem) to patent dietetyczny, który zyskuje coraz większe grono zwolenników. Napój przygotowany ze świeżo wyciśniętej cytryny i przegotowanej, letniej wody działa odświeżająco i pobudzająco. Przyspiesza metabolizm i ma wspomagać usuwanie toksyn z organizmu. Kwaskowaty posmak napoju można zminimalizować dodatkiem naturalnego miodu lub imbiru. Pamiętamy o tym, by nigdy nie zalewać świeżego soku cytrynowego wrzątkiem!

Przekrojone cytryny ułożone na wyciskarce do soku.

Czy sok cytrynowy poprawia jakość mięsnych dań?

Sok z cytryny powinien na stałe zagościć w naszej kuchni jako dodatek do ryb, surówek i mięs. Pierś z kurczaka czy filet z indyka po pokropieniu sokiem cytrynowym nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Mięso staje się bardziej miękkie, kruche i delikatne.

Filet z piersi z indyka położony na talerzu.

W przypadku mięsa indyczego warto też eksperymentować z marynatami. Sprawdzonym patentem na uzyskanie doskonałego smaku pieczonej piersi indyczej jest wykorzystanie marynaty na bazie soku cytrynowego z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku. Polecamy przetestowanie kilku wariacji marynaty cytrynowo- ziołowej m.in. wersję z dodatkiem oliwy z oliwek, sosem sojowym, musztardą lub miodem.

Ułatwienia dostępu