3 zdrowe składniki, które możesz połączyć z mięsem z indyka
Indyk to jedno z najzdrowszych mięs, jakie może gościć na naszym stole – warto je więc łączyć z produktami bogatymi w witaminy, mikroelementy oraz inne wartościowe składniki.
Bez względu na to, czy sięgamy po kruchą pierś z indyka czy soczyste podudzie, poniższe trzy składniki będą doskonale pasowały do nich pod względem smakowym, jak i dostarczą organizmowi mnóstwo cennych substancji!
Suszone pomidory
Pomidory są bardzo bogatym źródłem likopenu, który ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Co ciekawe, obróbka termiczna – w tym suszenie – zwiększa jego ilość w pomidorach i sprawia, że staje się jeszcze lepiej przyswajalny. Oprócz tego, suszone pomidory zawierają w sobie witaminę C, E, witaminy z grupy B, PP oraz K, a także potas, wapń, żelazo oraz magnez. Najlepiej, jeśli suszone pomidory znajdują się w zalewie z oliwy z oliwek – ma ona w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo korzystnie wpływających m.in. na pracę serca i układu krążenia.
Jarmuż
W Polsce jarmuż jest traktowany jako roślina ozdobna – tymczasem ma on duże właściwości zdrowotne. W formie surówki można go serwować np. z grillowanym filetem z indyka. Liście jarmużu mają w sobie mnóstwo błonnika, oczyszczającego jelita i wspomagającego odchudzanie. Są bogatym źródłem witaminy C oraz K, wapnia i potasu, a także sulforafanu – mającego bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Mogą one chronić m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc oraz prostaty. Uwaga! Aby jarmuż nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, najlepiej gotować liście na parze przez 2-3 minuty.
Marchew
Pyszna, niedroga, dostępna przez cały rok – marchew powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej, a w formie surówki lub ugotowana na parze stworzy z indykiem fantastyczny duet obiadowy! Marchew jest źródłem karotenoidów, czyli związków o właściwościach przeciwutleniających, a także witaminy A, niezbędnej do zachowania zdrowia oczu oraz skóry. Ma w sobie także sporo witaminy K, magnez, fosfor i potas. Jest przy tym niskokaloryczna – 100 gramów surowej marchewki to zaledwie 41 kalorii i aż 2,8 gramów błonnika!