strefaindyka.pl
logo Łukosz
blog firmowy

Indyk i szpinak- smaczny duet

Wiosna to okres wzmożonej aktywności fizycznej oraz postanowień zmiany  dotychczasowych nawyków żywieniowych.  To również idealny moment, by wzbogacić swoją dietę w warzywa bogate w witaminy i związki mineralne. Bez wątpienia szpinak w towarzystwie mięsa z indyka to pyszny duet, który poprawi nam samopoczucie i dostarczy mnóstwa energii  na cały dzień!

Mięso z indyka jest  delikatne i  znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wiosennej sałatki. Ma w sobie witaminę A i witaminy z grupy B, niacynę, selen oraz cynk, jest źródłem świetnie przyswajalnego białka, niskokaloryczne i bardzo sycące. Każdy kto chce zdrowo się odżywiać i urozmaicać swoją dietę  nie może także zapomnieć  o dostarczaniu zdrowej porcji warzyw. Niestety zapomnianym i niezbyt dobrze kojarzącym się warzywem z okresu dzieciństwa jest szpinak. A właśnie to warzywo jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, potasu i jako jedne z nielicznych warzyw źródłem witaminy E. Dlatego świetnym pomysłem jest wykorzystanie go do przygotowania szybkiej i treściwej sałatki .

 

Składniki

Sos winegret

Przygotowanie sosu winegret:

Wszystkie składniki  dobrze wymieszaj w podanej kolejności: musztarda, cukier, ocet, sól. Na końcu połącz z oliwą .

Przygotowanie

Przygotuj pierś z indyka w swój ulubiony sposób. Możesz ją ugotować w wodzie z dodatkiem warzyw, usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju  lub upiec  w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się  na smażenie lub pieczenie wcześniej natrzyj ją z obu stron solą i słodką papryką.  Możesz również wykorzystać wędliny: Pierś z indyka gotowaną lub Polędwicę z piersi indyka. Obydwa produkty wyróżniają się delikatnym smakiem.  Tak przygotowaną pierś z indyka pokrój w  kostkę, dodaj umyte listki szpinaku i owoce granatu.  Całość przypraw przygotowanym sosem winegret. Dla wzmocnienia smaku można  dodać  wyciśnięty ząbek czosnku lub doprawić ziołami prowansalskimi.

 

Smacznego 🙂