Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Ciepłe dania na imprezę – potrawy z indyka

Dla uczestników szalonych karnawałowych imprez najlepiej przygotować zimny bufet. Powinny znaleźć się w nim sałatki, kanapki, ruloniki, koreczki i inne przekąski, które można szybko przygotować, a jeszcze szybciej zjeść. Co, jednak jeśli w trakcie imprezy goście zaczynają nabierać apetytu? Warto podać wtedy gorące danie, które pozwoli zregenerować siły do dalszej zabawy. Smakowite mięso z indyka serwowane na ciepło będzie doskonałym uzupełnieniem zimnych przekąsek. Nawet najwybredniejsi goście nie poczują się zawiedzeni.

Sakiewki z indyka

Składniki (na 6 porcji):

Pierś z indyka na białym talerzu. W tle widać warzywa, sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na 6 kawałków. Przykryć folią spożywczą i rozbić. Powstałe płaty oprószyć sola i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Obraną cebule drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć razem kilka minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać, zdjąć z ognia. Farsz doprawić solą i pieprzem, połączyć z kilkoma posiekanymi orzechami włoskimi.
  3. Na płatach mięsa układać porcje farszu, formować sakiewki, u góry związać białą nicią. Sakiewki ustawić w rondlu i zalać wodą, by całe mięso było przykryte. Gotować z dodatkiem soli ok. 20 min. Podawać z frytkami.

Gulasz z indyka pod pierzynką

Składniki:

Wykonanie:

  1. Obraną marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Bekon pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano. Dodać masło i warzywa, smażyć 10 min.
  2. Filet pokroić w kostkę, oprószyć mąką i łyżeczką tymianku, przesmażyć na oliwie. Podlać niewielką ilością wody, dusić 10 min. Dodać warzywa i bekon, wymieszać. Wlać śmietanę, gotować 2 min. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Gulasz nałożyć do naczyń do zapiekania (każde naczynie powinno mieć wielkość jednej porcji). Z ciasta francuskiego wyciąć kółka nieco większe niż foremki. Nałożyć na wierzch, zacisnąć na brzegach widelcem, nakłuć. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200o .Zamiast ciasta francuskiego można położyć plastry żółtego sera (wówczas czas pieczenia skrócić o połowę). Podawać na ciepło.

Danie z indyka na talerzu. Talerz stoi na białej podstawce.

Indyk w sosie pomarańczowym

Składniki:

Cała pomarańcza oraz przekrojona pomarańcza.

Wykonanie:

  1. Piersi indyka pokroić na kotlety, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i rozkłóconym jajku. Kotlety usmażyć na patelni.
  2. Pomarańcze obrać, pokroić w półplasterki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych otworach. Do bulionu dodać startą skórkę, połówki pomarańczy i wódkę, zagotować. Sos gotować na małym ogniu 2-3 min. Dodać śmietankę, wymieszać.
  3. Kotlety ułożyć na półmisku, posypać migdałami. Podawać z sosem pomarańczowym.

Indyk nadziewany suszonymi owocami

Składniki:

Suszona morela oraz suszona rodzynka.

Wykonanie:

  1. Suszone owoce zalać winem i odstawić na 2-3 godz. Po tym czasie owoce osączyć na sicie, zachowując zalewę.
  2. Pierś indyka naciąć w poprzek, nie docinając do końca (tak, aby powstała kieszonka). Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą. Do nacięcia włożyć owoce i mięso zwinąć formując roladę, obwiązać nicią kuchenną.
  3. Tak przygotowaną roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem, piec 15 min. w temp. 220°C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 45 min. Od czasu do czasu podlewać roladę płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  4. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

Rolada z indyka na białym talerzu. Obok leży widelec oraz warzywa.

Życzymy smacznego.

Ułatwienia dostępu