Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Sałatka z indyka na świąteczny stół

Boże Narodzenie nieodłącznie wiąże się w naszym kraju z ucztowaniem. Rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Co podać, aby było smacznie, efektownie i odświętnie? Elegancka potrawa z indyka wspaniale podkreśli uroczystą atmosferę świąt. Zachwyci także wyjątkowym smakiem i pięknym zapachem.

Świąteczna sałatka z udźcem z indyka w galarecie

Składniki:

Udziec z indyka zapakowany w firmowe opakowanie.

Redukcja wina:

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki do redukcji z wyjątkiem musztardy, przekładamy do rondelka i gotujemy na dość dużym ogniu do czasu odparowania ¾ objętości. Powstała redukcja powinna być dość gęsta. Redukcję odstawiamy z ognia, dodajemy musztardę francuską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Udziec z indyka w galarecie kroimy w cienkie plastry, a następnie w kawałki  wielkości 1 – 2 cm. Korniszony kroimy w plasterki, ananasa kroimy w drobne kawałki. Świeżego ananasa możemy zastąpić tym z puszki. Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę szatkujemy. Wszystkie składniki  łączymy ze sobą polewając sosem winnym. Całość przekładamy do ozdobnych kieliszków.

Kieliszek ze składnikami wraz z szklanką oraz sztućcami stoją na zielonym talerzu.

Życzymy smacznego.

Ułatwienia dostępu