Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Rolady z indyka- przepisy

Rolady mięsne to dania smaczne i pięknie prezentujące się na stole. Zachwycą smakiem i wyglądem zarówno gości jak i całą rodzinę.

Rolada z indyka z pieczarkami

Pieczarko pokrojone na patelni.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Pierś z indyka umyć, osuszyć i przeciąć nożem, by powstał duży płat. Natrzeć go solą i pieprzem. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, udusić z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, wystudzić.
  2. Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć ciasno w roladę. Mięso obwiązać białą bawełnianą nicią lub pospinać szpilkami do mięsa. Umieścić na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180oC, posmarować olejem, piec ok. 30-35 min. w temp. 200o
  3. Gotową roladę przełożyć na duży podgrzewany półmisek. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem lub z ziemniakami.

Rolada z indyka ze szpinakiem

Liście szpinaku.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180o Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory suszone odcedzić na sitku.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać wyciśnięty czosnek. Smażyć krótką chwilę, dołożyć szpinak. Smażyć, dopóki cały szpinak nie zwiędnie i nie odparuje wody.
  3. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry. Filet z indyka rozciąć na pół, ale nie do końca. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem na cieńszy filet na kształt prostokąta. Filet z każdej strony skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Na rozłożonym filecie rozłożyć warstwę szpinaku. Na szpinaku ułożyć pomidory i ser. Roladę zwinąć.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć roladę. Skroplić oliwą. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec 45 min. Na 20 min. przed końcem zdjąć folię, aby wierzch lekko się zrumienił.

Rolada z indyka z morelami

 Morele na talerzu.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i rozbić, nadając mu kształt dużego płata. Natrzeć solą i pieprzem. Skroplić sokiem z cytryny.
  2. Kaszę ugotować, wystudzić. Śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami i kaszą. Doprawić ziołami.
  3. Na mięsie równomiernie rozłożyć farsz. Całość dokładnie zwinąć w rulon, związać sznurkiem. Roladę włożyć do brytfanki, obłożyć masłem i piec 70-80 min. w temp. 180o Podawać pokrojoną w plastry.

Życzymy smacznego.

Ułatwienia dostępu