Rolady z indyka- przepisy
Rolady mięsne to dania smaczne i pięknie prezentujące się na stole. Zachwycą smakiem i wyglądem zarówno gości jak i całą rodzinę.
Przepisy
Rolada z indyka z pieczarkami
Składniki:
- pierś indyka (1,5 kg)
- 35-45 dag pieczarek
- cebula
- natka pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pierś z indyka umyć, osuszyć i przeciąć nożem, by powstał duży płat. Natrzeć go solą i pieprzem. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, udusić z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, wystudzić.
- Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć ciasno w roladę. Mięso obwiązać białą bawełnianą nicią lub pospinać szpilkami do mięsa. Umieścić na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180oC, posmarować olejem, piec ok. 30-35 min. w temp. 200o
- Gotową roladę przełożyć na duży podgrzewany półmisek. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem lub z ziemniakami.
Rolada z indyka ze szpinakiem
Składniki:
- 1 średniej wielkości filet z piersi indyka
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 kulki mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180o Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidory suszone odcedzić na sitku.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać wyciśnięty czosnek. Smażyć krótką chwilę, dołożyć szpinak. Smażyć, dopóki cały szpinak nie zwiędnie i nie odparuje wody.
- Mozzarellę pokroić na cienkie plastry. Filet z indyka rozciąć na pół, ale nie do końca. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem na cieńszy filet na kształt prostokąta. Filet z każdej strony skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Na rozłożonym filecie rozłożyć warstwę szpinaku. Na szpinaku ułożyć pomidory i ser. Roladę zwinąć.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć roladę. Skroplić oliwą. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec 45 min. Na 20 min. przed końcem zdjąć folię, aby wierzch lekko się zrumienił.
Rolada z indyka z morelami
Składniki:
- filet z piersi indyka (1,5 kg)
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 10 dag rodzynków
- 2 łyżki masła
- jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- po 1 łyżeczce oregano i tymianku
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mięso umyć i rozbić, nadając mu kształt dużego płata. Natrzeć solą i pieprzem. Skroplić sokiem z cytryny.
- Kaszę ugotować, wystudzić. Śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami i kaszą. Doprawić ziołami.
- Na mięsie równomiernie rozłożyć farsz. Całość dokładnie zwinąć w rulon, związać sznurkiem. Roladę włożyć do brytfanki, obłożyć masłem i piec 70-80 min. w temp. 180o Podawać pokrojoną w plastry.
Życzymy smacznego 🙂