Menu na ślub? Zaskocz gości wybierając danie z indyka – sprawdź nasze propozycje
Sezon na śluby i wesela uważamy za rozpoczęty! Jeśli szukasz oryginalnego i zdrowego menu na ślub, zamiast tradycyjnych dań z wołowiny lub kurczaka, postaw na pyszne, dietetyczne oraz łatwe do przyrządzenia potrawy z indyka.
Zacznijmy od zimnych zakąsek – podczas przyjęcia weselnego są one niezwykle ważne, gdyż pomagają osłabić działanie wypitego alkoholu. Doskonałym pomysłem na oryginalną zakąskę jest pierś z indyka z sałatką owocową.
Składniki
- duża pierś z indyka,
- puszka ananasów,
- 3 pomarańcze,
- 3 banany,
- 3 kiwi,
- puszka brzoskwiń,
- sól, pieprz, suszona szałwia, oliwa, majonez.
Przygotowanie
Pierś z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, w powstałym sosie dusić do miękkości. Przygotować sałatkę owocową: obrać pomarańcze (pozbawić białej błony), banany i kiwi, pokroić w kostkę razem z ananasem i brzoskwinią, wymieszać. Uduszoną i wystudzoną pierś z indyka pokroić w duże plastry, na każdym plastrze położyć łyżkę sałatki owocowej oraz dekoracyjny kleks majonezu. Zamiast przygotowywania piersi z indyka, można także wykorzystać Polędwicę z piersi indyka. Jest krucha i delikatna.
Jako danie główne na weselu polecamy pierś z indyka w aksamitnym sosie z odrobiną brandy – to wyjątkowo wykwintna potrawa, która trafi w gusta największych smakoszy!
Składniki
- 2 piersi z indyka,
- masło i oliwa z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz,
- ocet balsamiczny,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki brandy.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, polać niewielką ilością octu balsamicznego, odstawić na godzinę. Na rozgrzanej oliwie i maśle smażyć mięso na złoty kolor, po obsmażeniu wyjąć, lekko przechłodzić i pokroić w plastry. Do tłuszczu od smażenia wlać 3 łyżki wody, do powstałego sosu z powrotem włożyć mięso, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia do sosu dodać śmietanę i energicznie wymieszać, następnie dolać brandy i ponownie wymieszać. Plastry piersi z indyka wyłożyć na półmisek, polać obficie sosem, podawać jako danie główne, np. z pieczonymi młodymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Smacznego