Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk po azjatycku – przepis na szybki i zdrowy obiad

Kuchnia azjatycka – pełna warzyw, usprawniających trawienie przypraw i chudego mięsa – jest jedną z najzdrowszych na świecie, a na jej korzyść przemawia również fakt, że pyszne, pełnowartościowe posiłki można wyczarować w krótkim czasie. Doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny jest indyk po azjatycku.

Indyk to mięso idealne do przygotowywania smacznych i zdrowych dań kuchni azjatyckiej. Jest bogate w doskonale przyswajalne białko, witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne, szybkie w przygotowywaniu, a dodatkowo świetnie komponuje się z warzywami i owocami, przyprawami ostrymi, słodkimi, słonymi i kwaśnymi, a także nieodzownym w kuchni azjatyckiej ryżem. Można je wykorzystać np. do przygotowania indyka po azjatycku – dania, które sprawdzi się zarówno na obiad dla rodziny, jak i przyjęcie dla znajomych.

Indyk po azjatycku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Piersi z indyka pokroić w kostkę, osolić, opieprzyć, skropić sosem sojowym, odstawić na 15-20 minut do lodówki. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Pokroić w paski ananasa i namoczone wcześniej grzyby moon. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na złoty kolor indyka, dodać pokrojone papryki, smażyć razem przez około 5 minut. Całość zalać mlekiem kokosowym, dusić razem przez kolejne 5 minut. Dodać ananasa, grzyby moon, kiełki sojowe, doprawić słodką i ostrą papryką, dodać łyżkę soku z cytryny, dopieprzyć i dosolić do smaku. Wszystko dusić na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Aby danie miało jeszcze więcej orientalnego charakteru na etapie przyprawiania można ewentualnie dodać łyżkę świeżego startego imbiru. Podawać z ryżem (białym, jaśminowym lub brązowym) albo makaronem sojowym.

Życzymy smacznego !

Napiszcie czy smakowało 🙂

Ułatwienia dostępu