Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Przepis na… Indyk w w sosie curry

Na słodko lub ostro, z papryczką chili, na mleczku kokosowym lub na oliwie – który sposób przyrządzania indyka w sosie curry jest najłatwiejszy? Curry to stosunkowo proste danie, niewymagające zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrawa z indykiem w roli głównej sprawdzi się jako egzotyczny, smaczny posiłek dla całej rodziny!

NA CZYM POLEGA SEKRET MIESZANKI CURRY?

Curry – tak jak większość orientalnych potraw – przywędrowało do polskiej kuchni prosto z Indii. Mianem tym określa się zarówno mieszankę przypraw, jak i typ potraw, składających się z sosu i warzyw. Swoją charakterystyczną, żółtą barwę curry zawdzięcza kurkumie – czyli ekstraktowi z ostryżu indyjskiego. Antybakteryjne i przeciwzapalne działanie kurkumy wykorzystuje się m.in. w leczeniu niestrawności. Kolendra, pieprz, chili, kardamon, gałka muszkatołowa – to klasyczny zestaw przypraw, wchodzących w skład curry. Intensywnie pachnąca mieszanka nadaje potrawom specyficznego, słodko-ostrego smaku i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs.

JAK PRZYGOTOWAĆ INDYKA W KLASYCZNYM SOSIE CURRY?

Skład:

  1. Mięso z indyka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy natrzeć niewielką ilością pasty curry. Odstawiamy na kilkanaście minut.
  1. Cebulę kroimy i smażymy na oliwie, dodajemy pastę curry, całość lekko podsmażamy. Dodajemy kilka plasterków pokrojonego czosnku i smażymy do zarumienienia. Wrzucamy przyprawione mięso z indyka, mieszamy i dosypujemy starty imbir. Dodajemy czerwoną paprykę, pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sos sojowy. Przykrywamy i dusimy aż mięso zmięknie.
  1. Podajemy z ryżem basmati. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Ułatwienia dostępu