Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Nietypowe pomysły na kanapkę z indykiem

Miłośnicy zdrowego jedzenia chętnie kładą indyka na kanapki. By jednak nie był on kolejnym nudnym połączeniem chudego mięsa z ciemnym chlebem, warto jest w tym aspekcie nieco zaszaleć. Przekonaj się o tym, że stworzenie nietypowej kanapki z indykiem nie jest zadaniem trudnym.

Przygotowane trzy tosty z papryką, serem, szynką i sałatą.

Słodkie kanapki z indykiem

Indyk jest mięsem bardzo kruchym i delikatnym w smaku – dlatego może być łączony z praktycznie każdym rodzajem dodatków. Warto więc urozmaicić swoje menu i połączyć go z produktami, które są… słodkie. Zaczynając od samej bułeczki – tutaj świetnie sprawdzi się np. chałka.

Wnętrze zaś oprócz pysznej wędliny  z indyka może być wypełnione:

By jednak całość nie wyszła za bardzo mdło, można uzupełnić kanapkę serkiem brie, który dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami. Jako zielony dodatek można sięgnąć po szpinak, który nie będzie za bardzo mieszał w kompozycji smakowej.

Zapiekane kanapki

Wykonując kanapki z indykiem najlepiej jest go najpierw zapiec. Skoro więc masz gorący piekarnik, dobrze jest ten fakt wykorzystać, bo przecież takie danie jak kanapki nie zawsze musi być zimne!

Strefa indyka Lukosz. Pierś z indyka gotowania.

Po dodaniu swoich ulubionych składników do wnętrza kanapki można zawinąć całość w folię i piec w 180 stopniach przez ok. 5 minut.

Jeśli z kolei nie dysponujesz piekarnikiem, możesz wykonać panini z indykiem na grillowej lub zwykłej patelni. Pamiętaj jednak, by wybierając tę drugą opcję, wcześniej posmarować dno olejem. Takie kanapki najlepiej jest podawać, gdy są jeszcze ciepłe.

Tost z serem, sałatą, pomidorem i serkiem śniadaniowym.

Indykowe burgery

Indyka można wykorzystać jako zdrowszy zamiennik mięsa wołowego. Już zmielone mięso indycze dopraw ulubionymi przyprawami i uformuj kotleciki.  Podsmaż je na patelni, aż do ścięcia się mięsa. Jeżeli wolisz pieczone mięso polecamy smażone w panierce kotleciki z mięsa indyka.Ułóż je na dolnej części bułki i dodaj:

Zdjęcie gotowego burgera.

Całość przykryj górną częścią bułki. Pycha! 🙂

Ułatwienia dostępu