Rolady z indyka – praktyczne porady
Rolady mięsne to dania smaczne i atrakcyjnie prezentujące się na stole. Mięso rozbijane jest na cienkie plastry, a następnie zawijane z różnymi nadzieniami. Po przekrojeniu ukazuje się nam smakowite wnętrze. Przedstawiamy sposób, jak zrobić pyszną roladę z indyka. Wbrew pozorom rolady mięsne nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne, natomiast pięknie wyglądają na talerzu.
O czym musisz pamiętać? Poznaj poniższe zasady.
- Mięso na roladę musi być dobrej jakości – bez żyłek i błonek. Z indyka przyrządzamy roladę z udźca indyka lub z piersi indyka. Mięso kroimy, aby powstał jak najszerszy prostokąt, lekko rozbijamy i nakładamy nadzienie.
- Wykładając farsz, pamiętajmy, by zostawić wzdłuż dłuższego brzegu wolny pasek szerokości 1 cm, ponieważ siłą zwijania, masa farszu będzie się rozpychać do przodu i na boki.
- Farsz musi być zwarty i dobrze doprawiony. Jego składnikami są zazwyczaj pokrojone i krótko przesmażone na tłuszczu warzywa lub owoce. Aby urozmaicić smak mięsa możemy sięgnąć po takie składniki farszu jak: kasza, ryż, mięso mielone, czy parówki.
- Zawiniętą roladę obwiązujemy nicią kuchenną lub zawijamy w folię aluminiową czy pergamin, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
- Wstawiamy roladę do dobrze rozgrzanego piekarnika. Wysoka temperatura szybko ścina mięso, dzięki temu jest ono soczyste.
- Podczas pieczenia mięso podlewamy bulionem, wodą, a potem sosem z pieczenia. W przypadku chudego mięsa drobiowego, przed włożeniem do piekarnika możemy go obłożyć płatkami masła lub plasterkami boczku, aby było bardziej soczyste.