Zdrowy obiad – jak przyrządzić indyka?
Zdrowy obiad nie oznacza, że składa się on wyłącznie z warzyw gotowanych na parze i surowych owoców. Solidny obiad z mięsem również może być lekki i niskokaloryczny. Wśród różnych rodzajów mięsa drobiowego pod względem walorów odżywczych wyróżnia się mięso z indyka. W porównaniu do innych mięs jest także delikatniejsze i bardziej aromatyczne.
O delikatności mięsa decyduje nie tylko jego jakość, ale również sposób, w jaki jest przyrządzane. Aby było smacznie i zdrowo z pewnością warto ograniczać dodawaną do mięsa sól i zastępować ją np. suszonymi ziołami. Lepiej unikać także stosowania wysokokalorycznych składników jak np. gęstej śmietany czy żółtego sera.
Mięso z indyka jest mięsem białym, drobno włóknistym, co oznacza, że nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i wysokich temperatur. Zastosowanie takich technik kulinarnych jak: gotowanie na parze, pieczenie w rękawie czy duszenie to doskonały pomysł na zdrowy obiad z indyka. O to kilka naszych propozycji.
Pierś indyka pieczona z warzywami
Składniki:
- pierś indyka (podwójna)
- 150 g ryżu
- 2 szklanki bulionu
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej, masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować w bulionie. Piersi indyka podzielić, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Dodać posiekany czosnek, podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Do formy włożyć ryż z warzywami i piersi indyka. Całość przykryć folią aluminiową. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180OC.
Danie możesz również udekorować upieczoną papryką , oraz natką świeżej pietruszki.
Potrawka z indyka z kaszą jęczmienną
Składniki:
- 40 dag piersi indyka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- W garnku zagotować 3 szklanki wody dodać odrobinę soli, wrzucić przepłukaną na sicie kaszę, gotować na małym ogniu, aż wchłonie płyn.
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, umieścić w garnku, wlać 2 szklanki wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać starte na tarce marchewki oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i gotować 30-40 min. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypać koperkiem. Podawać z kaszą.
Pulpety drobiowe z białym sosem
Składniki:
- 30 dag mielonej piersi indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietanki
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz,
- rozmaryn, oregano
- sos: 300 ml mleka, 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami, śmietanką, skórką z cytryny i mąką. Składniki zblendować na gładką masę.
- Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki i układać je w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem ok. 15 min.
- Przygotować sos. Do rondelka wsypać mąkę, postawić go na minimalnym ogniu, wlać mleko, gotować, mieszając, aż płyn zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pulpety podawać polane sosem, z ryżem.
Dietetyczne leczo z piersi indyka
Składniki:
- 30 dag piersi indyka
- cukinia
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka tymianku
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wrzucić posiekane cebule i czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać obrane i posiekane pomidory, dusić 15-20 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, posypać natką pietruszki.
Piersi indyka w pikantnej marynacie
Składniki:
- 60 dag piersi indyka
- marynata: ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
Wykonanie:
- Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piersi umyć, osuszyć, umieścić w naczyniu, zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 2 godz. (po 1 godz. mięso przewrócić).
- Piersi indyka osączyć z marynaty, zawinąć je osobno w folię aluminiową. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.