Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Zdrowy obiad – jak przyrządzić indyka?

Zdrowy obiad nie oznacza, że składa się on wyłącznie z warzyw gotowanych na parze i surowych owoców. Solidny obiad z mięsem również może być lekki i niskokaloryczny. Wśród różnych rodzajów mięsa drobiowego pod względem walorów odżywczych wyróżnia się mięso z indyka. W porównaniu do innych mięs jest także delikatniejsze i bardziej aromatyczne.

O delikatności mięsa decyduje nie tylko jego jakość, ale również sposób, w jaki jest przyrządzane. Aby było smacznie i zdrowo z pewnością warto ograniczać dodawaną do mięsa sól i zastępować ją np. suszonymi ziołami. Lepiej unikać także stosowania wysokokalorycznych składników jak np. gęstej śmietany czy żółtego sera.

Mięso z indyka jest mięsem białym, drobno włóknistym, co oznacza, że nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i wysokich temperatur. Zastosowanie takich technik kulinarnych jak: gotowanie na parze, pieczenie w rękawie czy duszenie to doskonały pomysł na zdrowy obiad z indyka. O to kilka naszych propozycji.

Pierś indyka pieczona z warzywami

Składniki:

Podany pieczony indyk z warzywami.Wykonanie:

Ryż ugotować w bulionie. Piersi indyka podzielić, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Dodać posiekany czosnek, podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Do formy włożyć ryż z warzywami i piersi indyka. Całość przykryć folią aluminiową. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180OC.

Danie możesz również udekorować upieczoną papryką , oraz  natką świeżej pietruszki.

Potrawka z indyka z kaszą jęczmienną

Składniki:

Wykonanie:

  1. W garnku zagotować 3 szklanki wody dodać odrobinę soli, wrzucić przepłukaną na sicie kaszę, gotować na małym ogniu, aż wchłonie płyn.
  2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, umieścić w garnku, wlać 2 szklanki wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać starte na tarce marchewki oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i gotować 30-40 min. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, posypać koperkiem. Podawać z kaszą.

Pulpety drobiowe z białym sosem

Składniki:

Wykonanie:

  1. Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami, śmietanką, skórką z cytryny i mąką. Składniki zblendować na gładką masę.
  2. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki i układać je w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem ok. 15 min.
  3. Przygotować sos. Do rondelka wsypać mąkę, postawić go na minimalnym ogniu, wlać mleko, gotować, mieszając, aż płyn zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pulpety podawać polane sosem, z ryżem.

Uformowane pulpety z indyka.

Dietetyczne leczo z piersi indyka

Składniki:

Podane warzywa na desce drewnianym (czosnek, cebula, papryka).

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wrzucić posiekane cebule i czosnek oraz obraną i pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać obrane i posiekane pomidory, dusić 15-20 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, posypać natką pietruszki.

Piersi indyka w pikantnej marynacie

Składniki:

Wykonanie:

  1. Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piersi umyć, osuszyć, umieścić w naczyniu, zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 2 godz. (po 1 godz. mięso przewrócić).
  2. Piersi indyka osączyć z marynaty, zawinąć je osobno w folię aluminiową. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Napisz , który przepis jest twoim ulubionym!

Ułatwienia dostępu