Jak zrobić pasztet z wątróbki indyczej ?
Wyrafinowany w smaku pasztet z wątróbki z indyka, stanie się prawdziwą specjalnością naszej kuchni. Doskonale smakuje z gorącą bagietką lub ciepłymi grzankami. Możemy go podać na przystawkę nawet podczas bardzo eleganckiego przyjęcia.
Pasztet z wątróbki drobiowej
Składniki:
- wątróbka indycza (60 dag),
- cebula,
- 2 jajka na twardo,
- pół łyżeczki papryki,
- masło,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Wątróbkę z indyka dokładnie oczyścić, usuwając wszystkie błonki i żyłki. Należy robić to delikatnie za pomocą bardzo ostrego noża. Wątróbkę pokroić w dość grubą kostkę.
- Rozgrzać na patelni łyżkę masła, włożyć wątróbki i smażyć z obu stron. Przełożyć na talerz. Rozgrzać powstały tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż zacznie się złocić.
- Wątróbkę indyczą przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Przy drugim mieleniu dodać cebulę. Do zmielonej masy dodać utarte jajka, całość doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Jeśli pasztet jest zbyt suchy, dodać łyżkę stopionego masła.
- Średniej wielkości prostokątną formę wysmarować masłem i równomiernie wypełnić przegotowaną masą na pasztet. Dokładnie ubić. Polać z wierzchu stopionym masłem. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godz.
- Pasztet można zamrozić. Po wyjęciu z foremki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do plastikowej torebki. Czas przechowywania: 2 miesiące.
Tajemnica doskonałego pasztetu z wątróbki drobiowej tkwi w jego aksamitnej konsystencji. By taką uzyskać, zamiast maszynki do mielenia mięsa, można użyć blendera i zmiksować jeszcze ciepłą masę na mus. Nie warto również żałować prawdziwego masła – dzięki niemu pasztet doskonale się zetnie.
Życzymy smacznego!