Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Rozgrzewające dania z indykiem na zimowe chłody

Zima to doskonały czas na przygotowywanie ciepłych potraw. Długie wieczory sprzyjają bowiem przesiadywaniu w kuchni, a rodzina z przyjemnością rozgrzeje się aromatycznym, sycącym posiłkiem. Poznaj nasze propozycje na ciepłe dania z indykiem i przyprawami w roli głównej!

Zupa curry z pulpecikami

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zagotować 1,5 l wody z obraną, opłukaną i grubo pokrojoną włoszczyzną. Dodać oczyszczoną pierś indyka. Gotować 45 min. na wolnym ogniu.
  2. W tym czasie wymieszać mięso mielone z indyka z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Wrzucić do gotującej się zupy i gotować około 10 min. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową.
  3. Zupę zmiksować, doprawić czosnkiem, curry, solą i pieprzem. Pulpeciki włożyć z powrotem do garnka. Zupę podgrzać, wymieszać ze śmietaną. Posypać ulubionymi ziołami (koperek, natka pietruszki, pieprz cayenne).

Zupa paprykarz z mięsem podana w białej miseczce.

Paprykarz z indyka

Składniki:

Kawałek mięsa podany na białym talerzu.

Wykonanie:

  1. Obrać i posiekać cebulę, zeszklić ją na oleju, na małym ogniu. Posypać papryką, dusić 2-3 minuty. Pierś z indyka oczyścić, podzielić na filety, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Zwiększyć ogień i podsmażyć mięso po 2-3 min. z każdej strony, usmażone filety odłożyć na talerz.
  2. Na patelnię wlać rosół. Gotować 2-3 min., zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolać śmietankę, gotować jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Włożyć do sosu filety i podgrzać. Podawać z dodatkami według uznania.

Kotlety z indyka na ostro

Składniki:

Przyprawione surowe filety podane na okrągłej desce drewnianej/

Wykonanie:

  1. Mięso z indyka  umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem, imbirem, chili i curry, skropić sokiem z cytryny, odłożyć na 30 min. do lodówki. Jogurt połączyć z musztardą, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos musztardowy wymieszać, schłodzić w lodówce.
  2. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Mięso panierować w mące i rozmąconym jajku. Włożyć do gorącego oleju, usmażyć na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety z indyka podawać z sosem musztardowym.

Risotto z indykiem

Składniki:

Wykonanie:

  1. Ryż umyć na sicie, dokładnie odsączyć. Mięso pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pociąć na małe kawałki.
  2. W rondelku rozgrzać oliwę (olej) i masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż i smażyć go ciągle mieszając, aż nie wchłonie tłuszczu i nie zacznie się rumienić (ok. 5 minut). Wówczas stopniowo dodawać bulion (koniecznie gorący), dodać pomidory i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.
  3. Prawie miękki ryż (po wchłonięciu całego płynu) wymieszać z pokrojonym mięsem, oprószyć pieprzem. Risotto podgrzewać jeszcze ok. 10 na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać starty ser.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i indyka

Składniki:

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, warzywa starte na tarce o dużych oczkach – wszystkie składniki dusić na patelni do miękkości.
  2. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę kaszy, a potem kolejno: warzywa z pieczarkami, pokrojonego indyka i pomidory i starty ser. Przykryć resztą kaszy, polać roztopionym masłem i posypać żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180. Zapiekać ok. 30 min.

Życzymy smacznego, zimowego gotowania!

Ułatwienia dostępu