Rozgrzewające dania z indykiem na zimowe chłody
Zima to doskonały czas na przygotowywanie ciepłych potraw. Długie wieczory sprzyjają bowiem przesiadywaniu w kuchni, a rodzina z przyjemnością rozgrzeje się aromatycznym, sycącym posiłkiem. Poznaj nasze propozycje na ciepłe dania z indykiem i przyprawami w roli głównej!
Zupa curry z pulpecikami
Składniki:
- 1 pierś indyka (podwójna),
- 30 dag mięsa mielonego z indyka,
- włoszczyzna,
- przyprawa curry,
- 1 jajko,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- łyżka tartej bułki,
- 2 łyżki posiekanej zieleniny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Zagotować 1,5 l wody z obraną, opłukaną i grubo pokrojoną włoszczyzną. Dodać oczyszczoną pierś indyka. Gotować 45 min. na wolnym ogniu.
- W tym czasie wymieszać mięso mielone z indyka z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Wrzucić do gotującej się zupy i gotować około 10 min. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową.
- Zupę zmiksować, doprawić czosnkiem, curry, solą i pieprzem. Pulpeciki włożyć z powrotem do garnka. Zupę podgrzać, wymieszać ze śmietaną. Posypać ulubionymi ziołami (koperek, natka pietruszki, pieprz cayenne).
Paprykarz z indyka
Składniki:
- 2 duże piersi z indyka,
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej),
- 1 cebula,
- pół szklanki bulionu,
- pół opakowania śmietany 30%,
- olej.
Wykonanie:
- Obrać i posiekać cebulę, zeszklić ją na oleju, na małym ogniu. Posypać papryką, dusić 2-3 minuty. Pierś z indyka oczyścić, podzielić na filety, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić. Zwiększyć ogień i podsmażyć mięso po 2-3 min. z każdej strony, usmażone filety odłożyć na talerz.
- Na patelnię wlać rosół. Gotować 2-3 min., zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolać śmietankę, gotować jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Włożyć do sosu filety i podgrzać. Podawać z dodatkami według uznania.
Kotlety z indyka na ostro
Składniki:
- udziec indyczy (50 dag),
- 1 jajko,
- mąka,
- olej,
- sok z cytryny,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy,
- ostre przyprawy: imbir, curry, mielone chili,
- cukier,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Mięso z indyka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem, imbirem, chili i curry, skropić sokiem z cytryny, odłożyć na 30 min. do lodówki. Jogurt połączyć z musztardą, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Sos musztardowy wymieszać, schłodzić w lodówce.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Mięso panierować w mące i rozmąconym jajku. Włożyć do gorącego oleju, usmażyć na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety z indyka podawać z sosem musztardowym.
Risotto z indykiem
Składniki:
- 35 dag upieczonego mięsa z indyka,
- 3 łyżki masła,
- łyżka oliwy oliwek lub oleju roślinnego,
- cebula średniej wielkości,
- 20 dag ryżu do risotto (krótkoziarnistego),
- 2,5 szklanki bulionu,
- 4 łyżki startego żółtego sera (parmezan),
- 4 pomidory,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Ryż umyć na sicie, dokładnie odsączyć. Mięso pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pociąć na małe kawałki.
- W rondelku rozgrzać oliwę (olej) i masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ryż i smażyć go ciągle mieszając, aż nie wchłonie tłuszczu i nie zacznie się rumienić (ok. 5 minut). Wówczas stopniowo dodawać bulion (koniecznie gorący), dodać pomidory i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.
- Prawie miękki ryż (po wchłonięciu całego płynu) wymieszać z pokrojonym mięsem, oprószyć pieprzem. Risotto podgrzewać jeszcze ok. 10 na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać starty ser.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i indyka
Składniki:
- 40-50 dag gotowanego mięsa z indyka,
- 3-4 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
- 20 dag pieczarek,
- 12 dag żółtego sera,
- mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, warzywa starte na tarce o dużych oczkach – wszystkie składniki dusić na patelni do miękkości.
- Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę kaszy, a potem kolejno: warzywa z pieczarkami, pokrojonego indyka i pomidory i starty ser. Przykryć resztą kaszy, polać roztopionym masłem i posypać żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180. Zapiekać ok. 30 min.
Życzymy smacznego, zimowego gotowania!