Indyk w galarecie doskonały na zimno
Szykuje się wielka uroczystość…Chcesz zaskoczyć znajomych nie tylko smakiem potraw, ale również oryginalnym wyglądem przekąsek. Nie masz jednak pomysłu na to, co podać na przekąski zimne, a co na danie główne (jeśli w ogóle), bo przecież nie masz tyle czasu, żeby spędzić cały dzień w kuchni. A może Finezja z indyka z dodatkiem owoców lub warzyw?
Przekąski – z czym to się je?
Przekąski to potrawy przygotowywane w małych porcjach, będące samodzielnym posiłkiem. Zazwyczaj możemy się z nimi spotkać na różnego rodzaju przyjęciach, gdzie stanowią dodatek do spożywanego alkoholu. Zadaniem przekąsek jest wówczas szybkie zaspokojenie apetytu, nie powodując przy tym uczucia sytości. Najczęściej konsumuje się je na stojąco, dlatego też powinny być łatwe do zjedzenia. Na przekąski zimne nadają się przede wszystkim potrawy z dużą zawartością białka, ale o niskiej zawartości tłuszczu. Wymagania te doskonale spełnia mięso z indyka.
Nasza propozycja przekąski zimnej – indyk w galarecie
Galantyna drobiowa to znakomita alternatywa dla drobiowych wędlin np. na uroczyste przyjęcie lub wykwintną kolację. Jeśli chcesz zatem podać swoim gościom coś innego niż zwykła wędlina, ciekawym pomysłem na zimną przekąskę będzie galantyna z indyka. To smaczna i efektowna kompozycja kawałków mięsa indyczego z różnymi dodatkami warzyw i przypraw w galarecie. Obecność warzyw i przypraw sprawia, że galareta z indyka ma wyrazisty, ciekawy smak. Spróbuj Łukosz Udziec z indyka w galarecie dla największych smakoszy. Produkt pokrojony w plasterki będzie wybornym dodatkiem do pieczywa.