Jak zamrażać i rozmrażać mięso z indyka?
Mięso należy do grupy szybko psujących się artykułów spożywczych. Jego łatwość psucia się wynika z dużej zawartością wody, która wraz z białkami i węglowodanami sprzyja namnażaniu się mikroorganizmów. Zamrażanie jest najpopularniejszą metodą pozwalającą zachować wysoką jakość oraz trwałość surowego mięsa. Poznaj praktyczne wskazówki, dzięki którym zamrożone przez Ciebie mięso z indyka po odmrożeniu będzie jak świeże.
Zamrażanie mięsa
- Mięso indycze najlepiej jest zamrozić natychmiast po powrocie z zakupów. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii.
- Świeże mięso podziel na odpowiednie porcje i włóż do woreczków przeznaczonych do zamrażania. Porcje możesz przełożyć papierem śniadaniowym lub folią, łatwiej będzie rozdzielić je podczas rozmrażania.
- Przed zamrażaniem lepiej nie myj mięsa, ponieważ woda daje pożywkę bakteriom. Możesz natomiast skropić je sokiem z cytryny, który ograniczy rozwój drobnoustrojów.
- Jeśli umyjesz świeże mięso, pamiętaj, aby dokładnie je osuszyć. W przeciwnym razie zamieni się w zamrażarce w bryłę lodu.
- W domowej zamrażarce mięso z indyka możesz bezpiecznie przechowywać do 2-3 miesięcy bez wpływu na jego jakość.
Rozmrażanie mięsa
- Jeśli mięso rozmraża się zbyt szybko, traci dużo soków i tym samym wiele cennych składników, ponadto potrawy z niego są suche i mniej smaczne. Dlatego nie rozmrażaj go w temperaturze pokojowej, tylko pod przykryciem w lodówce.
- Podczas rozmrażania mięsa w wyciekających płynach bardzo szybko rozmnażają się drobnoustroje. Do rozmrażania mięsa najlepiej użyj metalowego lub szklanego naczynia, aby można było je opłukać wrzątkiem.
- Rozmrożone całkowicie mięso wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem i jak najszybciej poddaj obróbce termicznej.
- Jeśli zastanawiasz się, jak szybko odmrozić mięso, to możesz je szczelnie owinąć folią i włożyć do miski z zimną wodą. Po ok. 30 minutach zmień wodę.
- I najważniejsza zasada dotycząca tego, jak rozmrozić mięso z indyka – raz rozmrożonego nie zamrażaj po raz drugi!