Obiad z kiełbasy – szybki i sycący
Aby błyskawicznie ugotować sycącą potrawę, wystarczy jeden niewyszukany składnik – kiełbasa drobiowa. Poznaj nasze sprawdzone przepisy!
Omlet na słono z kiełbasą z indyka
Składniki (2 porcje):
- 4-5 ziemniaków,
- olej do smażenia,
- 20 dag Kiełbasy Cesarskiej ,
- 6 jajek,
- tymianek/oregano,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć 15 min. na rozgrzanym oleju. Kiełbasę Cesarską pokroić w plasterki, dodać do ziemniaków, chwilę razem przesmażyć.
- Jajka wbić do garnuszka, rozkłócić, przyprawić. Masą jajeczną zalać ziemniaki i kiełbasę, usmażyć omlet z obu stron.
Soczewica z kiełbasą
Składniki:
- 30 dag zielonej soczewicy,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- cebula,
- 15 dag przecieru pomidorowego,
- 1 l bulionu,
- 30 dag Kiełbasy Krakowskiej Pieczonej ,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Soczewicę zalać 1 i ½ szklanki zimnej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 30 min.
- Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć w garnku z łyżką oleju i łyżką masła. Cebulę posiekać i krótko poddusić razem z boczkiem. Dodać odsączoną soczewicę i przecier pomidorowy. Zalać wszystko gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min.
- Kiełbasę Krakowską Pieczoną pokroić w grube plasterki, podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać do całości przed końcem gotowania i doprawić. Podawać z ziemniakami.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Składniki:
- 60 dag ziemniaków,
- 40 dag Kiełbasy Wiejskiej z Indyka,
- 2 cebule,
- 3 duże pomidory,
- 5 łyżek oleju,
- 15 dag startego żółtego sera,
- posiekana natka pietruszki,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszorować, gotować w osolonej wodzie 15-20 min. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w plastry. Kiełbasę obrać, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć ziemniaki z obu stron, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć Kiełbasę Wiejską z Indyka. Zeszklić cebulę.
- Ziemniaki, kiełbasę, cebulę i pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Posypać serem. Zapiekać ok. 10 min. w temp. 200oC, aż ser się stopi. Zapiekankę posypać natką.
A Ty, który przepis wybierasz? 🙂