Obiad z kiełbasy – szybki i sycący
Aby błyskawicznie ugotować sycącą potrawę, wystarczy jeden niewyszukany składnik – kiełbasa drobiowa. Poznaj nasze sprawdzone przepisy!
Omlet na słono z kiełbasą z indyka
Składniki (2 porcje):
- 4-5 ziemniaków
- olej do smażenia
- 20 dag Kiełbasy Cesarskiej
- 6 jajek
- tymianek/oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć 15 min. na rozgrzanym oleju. Kiełbasę Cesarską pokroić w plasterki, dodać do ziemniaków, chwilę razem przesmażyć.
- Jajka wbić do garnuszka, rozkłócić, przyprawić. Masą jajeczną zalać ziemniaki i kiełbasę, usmażyć omlet z obu stron.
Soczewica z kiełbasą
Składniki:
- 30 dag zielonej soczewicy
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- cebula
- 15 dag przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu
- 30 dag Kiełbasy Krakowskiej Pieczonej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Soczewicę zalać 1 i ½ szklanki zimnej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 30 min.
- Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć w garnku z łyżką oleju i łyżką masła. Cebulę posiekać i krótko poddusić razem z boczkiem. Dodać odsączoną soczewicę i przecier pomidorowy. Zalać wszystko gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min.
- Kiełbasę Krakowską Pieczoną pokroić w grube plasterki, podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać do całości przed końcem gotowania i doprawić. Podawać z ziemniakami.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 40 dag Kiełbasy Wiejskiej z Indyka
- 2 cebule
- 3 duże pomidory
- 5 łyżek oleju
- 15 dag startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszorować, gotować w osolonej wodzie 15-20 min. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w plastry. Kiełbasę obrać, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć ziemniaki z obu stron, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć Kiełbasę Wiejską z Indyka. Zeszklić cebulę.
- Ziemniaki, kiełbasę, cebulę i pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Posypać serem. Zapiekać ok. 10 min. w temp. 200oC, aż ser się stopi. Zapiekankę posypać natką.