Kabanosy drobiowe – zdrowa przekąska
Przekąski to produkty spożywane pomiędzy głównymi posiłkami. Nie tylko zaspokajają niewielki głód, ale również dostarczają miłych wrażeń smakowych. W Polsce dużą popularnością cieszą się kabanosy drobiowe, uznawane za zdrową przegryzkę o wysokiej wartości odżywczej. Co warto wiedzieć o kabanosach drobiowych?
Dietetyczna przekąska
Kabanos to rodzaj cienkiej kiełbaski poddanej długotrwałemu procesowi suszenia. Kabanosy mogą być naturalne lub doprawione w sposób szczególny: łagodne, pikantne, czy np. ziołowe. Głównym jednak ich składnikiem jest mięso, czyli białko i trochę tłuszczu. Kabanos nie zawiera praktycznie węglowodanów, a zawarte w kiełbasce tłuszcze są w dużej mierze eliminowane w procesie suszenia. Zatem dla osób na dietach nisko-tłuszczowych lub redukcyjnych taka ilość mięsa, o ile oczywiście nie przegryzają one kilograma kabanosów dziennie, powinna być akceptowalna.
Szybki zastrzyk energii
Kabanosy drobiowe zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, są zatem doskonałym źródłem energii dla sportowców. Białko odpowiada za regenerację mięśni w organizmie. Dostarczone po treningu, na przykład w porcji sałatki z kabanosem i warzywami nie tylko zaspokoi uczucie głodu, ale również pomoże odzyskać siły po treningu. Kabanosy drobiowe są także dobrym źródłem potasu (odpowiedzialnego za sprawną pracę mięśni) oraz żelaza (dotleniającego mięśnie i zapobiegającego anemii).
Zaletą kabanosów jako przekąsek jest również łatwość ich spożycia – niewielkie kiełbaski można zabrać ze sobą na spacer lub wycieczkę, przegryzać w pracy lub podczas zakupów w supermarkecie. Poza tym kabanosy drobiowe są kruche i delikatne, zatem ich przegryzanie nie sprawia żadnej trudności.