Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Sekret chrupiącej panierki

Panierowanie – przecież to proste… Wystarczy obtoczyć kawałek mięsa w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej… Co jednak, jeśli panierka odchodzi od mięsa, kotlet jest przypalony, a skrzydełka ociekają tłuszczem?

Sposoby na chrupiące mięso i przylegającą panierkę

Panierka do indyka – czym zastąpić bułkę tartą?

Krakersy

Przed smażeniem, pierś indyka lub udka moczymy przez 2 godz. w maślance. Następnie posypujemy rozgniecionymi krakersami. Nie należy już doprawiać mięsa solą, ponieważ słony smak zapewnią mu krakersy.

Krakersy ułożone w rzędzie na drewnianej misie.

Mąka z dodatkiem proszku do pieczenia

Skrzydełka z indyka lub pokrojone piersi marynujemy minimum 2 godziny w dowolnej mieszance przypraw. Przygotowujemy panierkę: szklanka mąki, sól, pieprz, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wyjmujemy mięso z marynaty, obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w chrupiącej panierce.

Sezam

Mięso z indyka oprószamy mąką, następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i w sezamie. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła.

Płatki kukurydziane/owsiane/jaglane

Skrzydełka lub udka z indyka moczymy przez ok. 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. Przygotowujemy marynatę: jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Bułkę tartą mieszamy z rozdrobnionymi płatkami w proporcji 1:3. Mięso odsączamy z wody, obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych, a potem w jajku z przyprawami i ponownie w panierce.

Znaliście te sposoby? A może macie jakieś własne? Dajcie znać w komentarzu! 🙂

Ułatwienia dostępu