Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk na słodko

Szukasz pomysłów na codziennego indyka? Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników oryginalnym daniem, zaserwuj im słodko-mięsną kombinację smaków. Mięso z indyka ze swoją delikatnością i lekkością, świetnie komponuje się z owocami, przyprawami korzennymi, czy też z klasycznym aromatem czekolady. Tak podane dania sprawiają, że życie staje się słodsze. Chyba nie ma lepszego argumentu, aby wypróbować nasze przepisy?

Rolada z indyka z żurawiną

Składniki:

Miska wypełniona owocami żurawiny.

Wykonanie:

  1. Żurawinę wyłożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Zalać winem i odstawić na ok. 20 minut. Odsączyć, wino zachować.
  2. Mięso z indyka umyć, osuszyć, naciąć w poprzek. Z jednej strony posmarować musztardą i skropić 2 łyżkami roztopionego masła. Na środku położyć żurawinę zachowując kilkucentymetrowe brzegi bez nadzienia. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć ciasno w roladę i obwiązać bawełnianą nicią.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC (z termoobiegiem do 160oC). Do brytfanny wlać 2 łyżki roztopionego masła i na dużym ogniu podsmażyć mięso. Wlać bulion i wino, a roladę polać śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec ok. 90 minut od czasu do czasu obracając.
  4. Roladę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce, aby mięso odpoczęło. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Z rolady zdjąć sznurki i pieczeń pokroić w plastry. Wyłożyć na talerze i polać sosem.

Udziec z indyka z jabłkami

Składniki:

Wykonanie:

  1. Zdjąć skórę z mięsa, natrzeć udziec indyczy solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć na 24 godziny do lodówki.
  2. Ułożyć udziec w żaroodpornym naczyniu, na mięsie położyć plastry pomarańczy i pokrojone na ćwiartki jabłka (bez pestek, ze skórką). Wlać bulion i wrzucić goździki.
  3. Piec 2 godziny w temperaturze 180oC, odwracając kilka razy w trakcie pieczenia.
  4. Uduszone mięso wyjąć z naczynia, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.

Indyk w sosie czekoladowym

Składniki:

Kawałki udźca z indyka na białym talerzu.

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć indyka. Brytfannę wysmarować masłem, ułożyć w niej udźce i piec w 200oC ok. 90 minut, co jakiś czas skrapiając je wodą i obracając, by równomiernie się zrumieniły.
  2. W rondlu uprażyć przyprawy dodać sok pomidorowy, cukier, rodzynki i wszystko zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się stopi i połączy z sokiem pomidorowym.
  3. Upieczone mięso polać sosem, posypać ziarnami sezamu i dusić na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. Podawać z brązowym ryżem.

Indyk pachnący wanilią

 Składniki:

Worki wypełnione różnego rodzaju orzechami.

Wykonanie:

  1. Mięso z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Posiekać orzechy, kromki chałki obrać ze skórki, a miąższ rozdrobnić i wymieszać z masłem oraz posiekanymi orzechami.
  2. Przygotowany farsz z orzechów, masła i chałki nałożyć na polędwicę. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i piec w temperaturze 160-180ºC ok. 45 minut.
  3. Sok z marchwi zagotować w rondelku, dodać ziarna wanilii i odparować do ½ objętości, powoli dodawać masło wyjęte z lodówki. Redukować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać mięso.

Smacznego! 🙂

Ułatwienia dostępu