Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Indyk w diecie przyszłej mamy

Mięso z indyka to nie tylko źródło doskonałej jakości białka i witamin z grupy B. Indyk zawiera także stosunkowo dużo składników mineralnych, w tym żelazo i cynk, które są ważne szczególnie dla kobiet w ciąży. Jaką rolę minerały te pełnią w organizmie przyszłej mamy?

Żelazo w ciąży

Niedobór żelaza jest główną przyczyną anemii kobiet ciężarnych. Wskutek wzrostu i rozwoju zarówno płodu, jak i łożyska gwałtownie zwiększa się przepływ krwi. Aby dziecko mogło osiągnąć prawidłową wagę i poród nie nastąpił przedwcześnie, ważne jest odpowiednie dotlenienie tkanek, które zależne jest od odpowiedniej ilości żelaza. Pierwiastek ten odpowiada także za prawidłową pracę układu moczowego i odpornościowego. Dlatego przyszła mama musi zwrócić uwagę na odpowiednią podaż żelaza w diecie. Najlepszym źródłem tego składnika jest mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego – tam znajduje się żelazo (hemowe), które jest najlepiej przyswajalne. Wchłanianie żelaza zwiększa obecność witaminy C, wskazane jest więc łączenie żywności pochodzenia zwierzęcego z warzywami, czy owocami bogatymi w tę witaminę. Polecamy udziec indyka z jabłkami, rosół z indyka, gulasz z indyka z warzywami.

Kobieta w ciąży leżąca na trawie.

Cynk w diecie przyszłej mamy

Podczas ciąży zwiększa się także zapotrzebowanie na cynk. Zbyt małe jego spożycie zwiększa ryzyko urodzenia dziecka przedwcześnie, urodzenia dziecka o małej masie, powikłań związanych z przebiegiem porodu. Pierwiastek ten odpowiada za rozwój szkieletu i narządów wewnętrznych płodu, a także prawidłowe działanie narządów zmysłu dziecka. Chroni przed zaburzeniami w układzie krwionośnym, odpornościowym i hormonalnym niemowląt. To wszystko pokazuje, że składnik ten ma istotne znaczenie dla wzrastającego organizmu dziecka. Przyszłe mamy muszą więc zadbać o uwzględnienie w diecie produktów bogatych w cynk. Warto zatem, aby sięgały po drób i mięso z indyka (największe ilości tego pierwiastka znajdują się w udkach i skrzydłach), najlepiej pieczone lub gotowane.

Ułatwienia dostępu