Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Obróbka termiczna mięsa indyczego

Mięso z indyka możemy przyrządzić na różne sposoby, czyli piec, smażyć lub też gotować. Ale czy robimy to prawidłowo? Jak przygotować mięso z indyka, żeby było smaczne?

Pieczenie mięsa

Pieczenie mięsa to jeden ze zdrowszych sposobów obróbki termicznej mięsa, jeżeli wykorzystamy tu tylko naturalny tłuszcz zawarty w mięsie. W tym przypadku najlepsze będą udka i podudzia z indyka, z których pieczenie wydobywa pełnię smaku. Mięso z indyka przed upieczeniem najlepiej jest obsmażyć (na patelni). Dzięki temu białko się ścina i w tracie pieczenia nie wyciekają soki, mięso pozostaje soczyste. Podobny efekt uzyskamy, nacierając mięso przed pieczeniem przyprawami lub delikatnie je marynując. Pieczenie mięsa rozpoczynamy w bardzo wysokiej temperaturze 200-250 °C. Następnie, gdy powierzchnia się zrumieni, zmniejszamy temperaturę do 150-180 °C.

Kawałek szynki

Mięso smażone

Indyk doskonale smakuje z patelni, w różnych stopniach wysmażenia. Tak najlepiej przygotować chude mięso z piersi indyka. Mięsu indyczemu nie sprzyja jednak zbyt długie smażenie. Filety z piersi zbyt długo trzymane w gorącej temperaturze, tracą soczystość i stają się suche. Aby zminimalizować ryzyko wycieku soku z mięsa, należy smażenie rozpocząć na tłuszczu o bardzo wysokiej temperaturze. Dobrym rozwiązaniem jest także oprószenie mięsa mąką, dzięki temu mięso smażone będzie bardziej soczyste.

Strefa indyka Lukosz Pierś z indyka gotowana

Mięso gotowane

Gotowanie indyka to propozycja obróbki termicznej mięsa dla osób, które chcą jeść zdrowo i ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Do gotowania najlepiej przeznaczyć całe mięso indycze lub jego porcjowane elementy. Decydując się na gotowanie indyka, warto pamiętać o tym, aby włożyć mięso do już lekko wrzącej wody, a nie do wody zimnej, która dopiero się zagotuje. Dzięki temu mięso gotowane będzie soczyste, a równocześnie unikniemy utraty witamin i mikroelementów, które przeniknęłyby do wody. Jeżeli natomiast zależy nam bardziej na uzyskaniu wywaru, mięso z indyka wkładamy do zimnej wody.

Ułatwienia dostępu