Strefa indyka - blog osobisty - strefaindyka.pl

logo Łukosz
blog firmowy

Lekkie dania z indyka – zacznij od zupy

Szukasz pomysłu na lekkie, a przy tym pożywne danie? To wcale nie musi być trudne. Porcja zupy z indykiem stanowi pełnowartościowy posiłek, który jednocześnie jest niskokaloryczny. Dlatego zachęcamy do jej gotowania!

Przepisy na zupy z indyka

Zupa (marchewka, ziemniaki, cukinia, mięso)

Sycąca zupa gulaszowa z indyka

 Składniki:

Wykonanie:

  1. Mięso z indyka pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką, rozmarynem, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Polać 3 łyżkami oleju (oliwy), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju (oliwie) w rondlu. Dodać zamarynowane mięso, wymieszać. Wlać 1-1,5 litra wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Kawałek mięsa na talerzu.

Klasyczna zupa z indyka

Składniki:

Wykonanie:

  1. Łodygi selera oczyścić z włókien, pokroić na 4 części, cebulę pokroić w piórka, marchewki obrać, przekroić na połowy, posiekać czosnek.
  2. Udka z indyka pozbawić skóry i tłuszczu. Włożyć do garnka umytą pierś indyka i oczyszczone udka oraz wszystkie warzywa i przyprawy, zalać 2 l wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, aż mięso zmięknie.
  3. Wyjąć mięso z indyka i marchewki na talerz, ostudzić. Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Pokroić również mięso z piersi i marchewki.
  4. Bulion przecedzić, odlać 1,5 szklanki i wlać do rondla. Zagotować, wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion (ok. 20 minut).
  5. Do dużego garnka wlać pozostały bulion, dodać mięso i marchewki. Zagotować, dodać ugotowany ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Jarzynowa zupa z indykiem

Składniki:

Wykonanie:

  1. Skrzydła indyka umyć, umieścić w garnku, zalać 1 I zimnej wody, dodać ziele angielskie. Gotować na małym ogniu ok. 20 min.
  2. Fasolę umyć, oczyścić z końcówek, podzielić na połowy. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w paski. Warzywa wrzucić do zupy, gotować na małym ogniu 30 min. Na 10 min przed końcem dodać obranego i posiekanego pomidora.
  3. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w mniejsze kawałki i z powrotem włożyć do zupy. Na koniec ją zagotować i przyprawić solą, pieprzem, papryką. Przed podaniem posypać koperkiem.

Ostra zupa z indykiem

Składniki:

Wykonanie:

  1. Obrać ananasa, wyciąć twardy środek. Ćwiartkę ananasa pokroić na kawałeczki i włożyć do miski, a miąższ reszty ananasa zmiksować z 2 szklankami wody. Przecedzić i przetrzeć przez sitko, dodać tyle wody, aby otrzymać 2 litry płynu.
  2. Filety z indyka umyć i pokroić w paski. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju.
  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić chili i 2 łyżki czosnku, smażyć, aż zapachnie. Dodać 1/4 sosu sojowego, gotować, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Dodać wodę ananasową, zagotować. Włożyć cząstki ananasa, pieczarki, pomidory, kiełki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować dalej bez przykrywki ok. 10 minut.
  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, podsmażyć resztę czosnku, wlać pozostały sos sojowy i znowu gotować, aż objętość się zmniejszy o połowę. Mięso z indyka włożyć do rondla z sosem i dusić, mieszając, ok. 4 minut. Następnie dodać je do zupy razem z ziołami i gotować razem jeszcze ok. 2 minut. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.

Pierś z indyka na talerzu.

 

Ułatwienia dostępu